Как правилно да се грижим за зъбите си?

д-р Светлана Стоянова

Здравето на зъбите в голяма степен зависи от правилната грижа за тях. Ключово е да проявявате постоянство и да не подценявате почистването на зъбите. Има няколко основни правила, които не е трудно да спазвате.

Въпреки че отнема само няколко минути на ден, правилната грижа за зъбите е ключова за запазването на тяхното здраве. Посещавайте своя зъболекар редовно и при всяко посещение сверявайте доколко правилно се грижите за зъбите си!

Конецът е първото нещо, което трябва да използвате за почистването на зъбите. Той почиства междузъбното пространство така, както никоя четка не може. Важно е да почистите всички мeждузъбни пространства, както и пространството зад мъдреца. Не забравяйте, че не трябва да използвате голям натиск, за да не травмирате венците си. Ако се съмнявате за правилната техника на използване, винаги можете да попитате своя зъболекар. Ние в дентална клиника Камбов в София обучаваме пациентите си как да се грижат правилно за своите зъби.

След конеца за зъби идва ред на четката, пастата и техниката за тяхното използване.

Има три вида пасти за зъби - лечебни, избелващи и профилактични

  • Добре е лечебната паста да се използва, когато е препоръчана от зъболекар като спомагателно средство при лечението на основния проблем.
  • Избелващата паста за зъби съдържа повече абразив и при по-продължително използване може да доведе до по-бързо изтриване на емайла на зъбите. Може да ви бъде предписана от зъболекар като допълнение към извършено избелване.
  • Профилактичните пасти за зъби е добре да бъдат сменяни често.

Четките за зъби биват обикновени и електрически, но независимо коя от тях сте избрали, най-важна остава техниката за тяхното използване, с която е добре да се запознаете. Препоръчително е да се използва четка със средна твърдост на косъма, освен ако вашият зъболекар не ви е препоръчал друго.

Цялостна грижа за зъбите

Използването на вода за уста не е задължителен елемент от ежедневните грижи за зъбите, но при определени случаи може да бъде от изключително значение - например след хирургични интервенции, след вадене на зъб, след поставянето на импланти, след корекции по венеца. Голяма част от водите за уста съдържат като активна съставка хлорхексидин. При продължителна употреба тя може да доведе до оцветяване на зъбите и ранички по венците. Затова е добре да се ползва за не повече то 30 дни, като или трябва да се направи почивка от месец, или да се смени с вода за уста, съдържаща различна активна съставка.

В някои случаи интерденталната четка може да бъде незаменима - при брекети, при мостови конструкции или когато имате по-големи разстояния между зъбите. Вашият зъболекар ще ви разясни начина на ползване и определянето на правилния размер.

Дори при спазването на всичко това може да има места, на които да се натрупва плака и зъбен камък. Тогава е наложително те да бъдат почистени от зъболекар. Въпреки редовната грижа за зъбите е добре да посещавате своя зъболекар поне два пъти годишно. По този начин, дори и да нямате оплаквания, може да откриете съществени проблеми, докато още са малки.

Теми

Дентална грижа +

  • Редовна грижа за зъбите и венците
  • Периодичен профилактичен преглед
  • Почистване на зъбен камък
  • 2 посещения годишно за 5 години
Цена 600 лвВиж повече

Създадохме пакета "Дентална грижа +" специално за всеки, който знае колко е важна редовната грижа за зъбите и венците. С пакета "Дентална Грижа +" не е необходимо да помните кога последно сте били на зъболекар, ние поемаме ангажимента да ви уведомим за всяко посещение и да се погрижим всичко да е наред със здравето на вашата усмивка.

Пакетът е предназначен за пациенти, които държат на редовната грижа за зъбите и венците и искат да я планират дългосрочно. С този пакет вие получавате 5 години сигурна грижа за своите венци и зъби на много изгодна цена. Цената на пакета се заплаща накуп. Пакетът се използва индивидуално. Включва преглед и почистване на зъбен камък 2 пъти годишно за следващите 5 години, като клиниката определя месеците през съответната година, в рамките на които можете да изберете удобен за вас час за посещение. Пакетът е подходящ за профилактика след приключило лечение на пародонтит, но не и за основна терапия на проблема.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

С грижа за здравето на нашите пациенти

Кой ще вилекува?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Доверието, което съществува между лекар и пациент, за нас е от изключително значение, а то се гради стъпка по стъпка, ден след ден.

Зъболекар
Зъболекар
Зъболекар

д-р Младен Камбов Зъболекар

д-р Люпчо Георгиев Зъболекар

д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Ще ви накараме да забравите, че сте на зъболекар

Кой ще випосрещне?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Ние ще се грижим да не ви липсва нищо, докато седите на зъболекарския стол, а накрая ще ви изпратим с усмивка.

Администратор
Администратор

Меги Коджабашева Администратор

Радослава Камбова Администратор

Не просто екип, а оркестър

Кой ще се погрижиза вас?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Усмихнати и позитивни, те ще се погрижат да се почувствате специални.

Дентален асистент
Дентален асистент
Дентален асистент

Еви, Надя, Фати, Лори, Стели Дентални асистенти