Кои са най-важните неща за една добре направена пломба?

д-р Светлана Стоянова

Най-добра е онази пломба, която изглежда и се усеща от пациента така естествено, че не може да се познае къде е. За по-голяма прецизност използваме кофердам и нанасяме фотополимера послойно.

Най-важното за едно успешно лечение е доверието между зъболекар и пациент. Но как може пациентът да се довери на зъболекаря? Най-важното нещо за един зъболекар е да се запознае обстойно с проблема.

Използването на рентген и на микроскоп помага на стоматолога да се запознае с конкретните детайли на проблема и да състави план на лечение. Заснемането на началното и крайното състояние се прави от всеки добър зъболекар, тъй като това му позволява да добие представа за състоянието и да вземе най-доброто решение за лечение. Важното за пациента е да не изпитва болка или дискомфорт, докато е на зъболекарския стол. Използването на най-съвременните начини за обезболяване е гаранция за това.

Все по-популярно става използването на кофердам, което значително улеснява работата на един зъболекар, като изолира достъпа на слюнка до зъба и не позволява на лекарствата да попаднат в устата на пациента. По този начин пациентът се чувства по-спокоен, че машинката няма да докосне някоя част от устата му.

Благодарение на микроскопа дори и най-дребните проблеми не остават незабелязани. Понякога разликата между успеха и неуспеха на едно лечение се крие именно в дребните детайли. Работата с кофердам и микроскоп, макар и да изисква допълнителна квалификация на зъболекаря, оказва огромно въздействие върху повишаването на качеството на работата.

Фотополимерна пломба

Съществен елемент от изграждането на един зъб е това по какъв начин ще се нанесе фотополимерът. Тук ясно проличава компетентността и качеството на работа на един зъболекар. Послойното нанасяне значително намалява несъвършенствата на всички материали за изграждане, а именно тяхното свиване. Така се предотвратява образуването на процеп между пломбата и зъба, а работата на този зъболекар е с отлична оценка.

Възстановяването на анатомичните форми на зъба отнема повече време, но позволява правилното сдъвкване на храната и предотвратява задържането на храна между зъбите. Затова в дентална клиника Камбов в София предпочитаме да нанасяме фотополимера послойно.

Уви, единственото обективно нещо, което пациентът може да усети след края на лечението, е дали пломбата му е висока или не. Когато за една пломба се положат толкова много усилия, използването на некачествени материали е последното нещо, което зъболекарят може да си позволи.

Доверието между зъболекар и пациент е нещо, което се гради стъпка по стъпка. Затова всеки пациент трябва да знае кои са важните елементи на качественото лечение.

Теми

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

С грижа за здравето на нашите пациенти

Кой ще вилекува?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Доверието, което съществува между лекар и пациент, за нас е от изключително значение, а то се гради стъпка по стъпка, ден след ден.

Зъболекар
Зъболекар
Зъболекар

д-р Младен Камбов Зъболекар

д-р Люпчо Георгиев Зъболекар

д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Ще ви накараме да забравите, че сте на зъболекар

Кой ще випосрещне?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Ние ще се грижим да не ви липсва нищо, докато седите на зъболекарския стол, а накрая ще ви изпратим с усмивка.

Администратор
Администратор

Меги Коджабашева Администратор

Радослава Камбова Администратор

Не просто екип, а оркестър

Кой ще се погрижиза вас?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Усмихнати и позитивни, те ще се погрижат да се почувствате специални.

Дентален асистент
Дентален асистент
Дентален асистент

Еви, Надя, Фати, Лори, Стели Дентални асистенти