Електрическа или обикновена четка за зъби

Най-важното, което трябва да знаете при избора между електрическа и обикновена четка за зъби, е, че между тях няма разлика. Важна е техниката, която ще приложите при миене. За постигането на най-добри резултати в миенето на зъбите винаги може да се обърнете към своя зъболекар. Той ще провери как се справяте и има ли участъци, които пропускате.

Важна е техниката, която ще приложите при миене

Един и същи резултат можете да постигнете и с електрическата, и с обикновената четка за зъби. Защо обаче много зъболекари препоръчват електрическата четка за зъби? При обикновената четка за зъби ключов фактор е техниката на четкане, докато електрическата четка върши голяма част от работата вместо вас.

Техника за използване на обикновена четка за зъби

  • Не е толкова важно колко пъти на ден миете зъбите си, ако не е по правилния начин.
  • Хоризонталните движения напред-назад са най-малко ефективни и в много случаи водят до изтриване на зъбите в шийките, особено, ако се използва по-твърда четка, с по-голям натиск.
  • Целта на миенето е да почистите всички повърхности на зъбите. Не пропускайте вътрешната страна на зъбите, както и зад мъдреците.

Правилно е да държите четката с наклон от 45 градуса към основата на зъбите и да използвате основно кръгови и изчеткващи движения. Държейки четката под този ъгъл, вие може да почистите джобчето, което се образува между зъба и венеца, а с изчеткващите движения от венеца към зъба може да почиствате триъгълните пространства, които се образуват между зъбите, така наречените амбразури.

Техника за използване на електрическа четка за зъби

Електрическата четка за зъби, от друга страна, работи по съвсем различен начин. Нейните косъмчета вибрират с много висока скорост посредством електрически импулси. Допирайки се до зъбите, бързите вибрации на косъмчетата отстраняват налепите по зъбите. Едновременно с това, те завихрят пастата за зъби и по този начин подсилват почистващия ефект. Самата работа с електрическата четка за зъби е доста по-лесна. С нея не е необходимо да четкате зъбите. Поставяте главата на четката под ъгъл от 45 градуса към основата на зъба и я пускате, а тя почиства всички повърхности, до които се докосва. Движите я бавно и равномерно, като поддържате непрестанен контакт със зъбите. Освен от външната страна, не забравяйте да минете и по всички останали повърхности на зъбите.

И двата вида четки трябва да се сменят на всеки 3-4 месеца или когато косъмчетата на главата се закривят, като при електрическата четка се сменя само главата на четката. Препоръчително е, когато посещавате своя зъболекар за контролен преглед, да се консултирате и за това как се справяте с устната си хигиена и дали не се налагат промени в техниката на миене на зъбите ви.

За цялостна грижа, освен с четка за зъби, трябва да се запознаете и с използването на конец за зъби, да знаете кога ви е необходима интердентална четка и колко често трябва да използвате вода за уста. Вашият зъболекар с радост ще ви обясни, попитайте го при следващото си посещение.

Използването на електрическа или обикновена четка за зъби не е достатъчно, за да почистите напълно всички повърхности на зъбите. Не забравяйте, важна е техниката на миене, която прилагате! Съгласувайте я със зъболекаря си, за да се грижите максимално добре за своите зъби!

Теми

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

С грижа за здравето на нашите пациенти

Кой ще вилекува?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Доверието, което съществува между лекар и пациент, за нас е от изключително значение, а то се гради стъпка по стъпка, ден след ден.

Зъболекар
Зъболекар
Зъболекар

д-р Младен Камбов Зъболекар

д-р Люпчо Георгиев Зъболекар

д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Ще ви накараме да забравите, че сте на зъболекар

Кой ще випосрещне?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Ние ще се грижим да не ви липсва нищо, докато седите на зъболекарския стол, а накрая ще ви изпратим с усмивка.

Администратор
Администратор

Меги Коджабашева Администратор

Радослава Камбова Администратор

Не просто екип, а оркестър

Кой ще се погрижиза вас?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Усмихнати и позитивни, те ще се погрижат да се почувствате специални.

Дентален асистент
Дентален асистент
Дентален асистент

Еви, Надя, Фати, Лори, Стели Дентални асистенти