Лечение на пародонтоза

Пародонтозата (пародонтит) е сред най-често срещаните заболявания сред хората над 30 години. Много от тях си мислят, че то е нормално след определена възраст и няма лечение за заболяването. Това твърдение е напълно погрешно - лечение има! Посетете добър зъболекар, за да намерите къде е проблемът и да откриете заедно начина за разрешаването му!

Какво представлява заболяването?

Видимо състояние на засегнати венци

Пародонтозата (пародонтитът) е хронично заболяване, което засяга зъбодържащия апарат, венците и костта около зъбите. Тук ще опишем какви са причините за заболяването, кои фактори правят лечението му толкова трудно и какво да направим, за да предотвратим развитието му още преди да е прогресирало. Причините за възникване на заболяването са бактерии, които първо възпаляват венците (гингивит). Именно там започва заболяването и там е най-добре то да се отстрани.

Какви са стъпките за лечение на венци?

 1. Правилно почистване на зъбите и венците;
 2. Стриктно изпълнение на указанията на вашия зъболекар;
 3. Спазване на редовните профилактични прегледи.

Това са мерките, които следва да предприемете, за да се предпазите от усложнения.

Как да се предпазим от проблеми с венците?

Редовното посещение при зъболекар поне два пъти годишно ще ви гарантира, че усилията, които полагате вкъщи, са достатъчни. Ако въпреки всичко кървенето или някой от другите симптоми продължи, се налага професионална намеса. В дентална клиника Камбов в София сме убедени, че приложението на антибиотик (Родожил, например) е неуместно, преди да се вземат мерки за почистването на зъбния камък, особено този под венеца, и подобряване на грижите за зъбите и венците вкъщи.

Кога да потърсим зъболекар?

Основният симптом, с който се характеризира заболяването, е кървенето при миене на зъбите или дори и при лека стимулация. Болка липсва. Други не толкова очевидни симптоми са подуване на венеца, зачервяване в различна степен и др. Ако не се вземат мерки на този етап, заболяването прогресира, като засяга костта, която държи зъбите, и те постепенно се оголват. Образуват се дълбоки джобове, които стават инкубатор на инфекцията. С времето това състояние се задълбочава бавно и безболезнено, но сигурно.

Една често допускана грешка е изписването на антибиотик (най-често Родожил) още в началото на лечението. Често това е и единственото, което се прави за справяне със състоянието. Този подход дава съвсем краткотраен клиничен резултат, като маскира клиничната картина за определено време и пациентът си мисли, че всичко е отминало. Уви, след известно време нещата се връщат в началното си състояние.

Ето и как изглеждат проблемите на панорамна рентгенова снимка преди и след лечението.

Зелена линия: Показва къде е била костта
Червена линия: Показва къде е костта сега

Начално състояние

Ако венците ви кървят или са зачервени и подути, това е признак, че те са възпалени. В този случай е добре да се обърнете към своя зъболекар, за да установите причината за състоянието. Много често проблемите идват не от честотата на миене на зъбите, а по-скоро от неговото качество. Правилната техника на почистване на зъбите е комплексна и включва 3 неща: почистване на междузъбните пространства с конец за зъби, почистване с четка и паста за зъби и използване на вода за уста, която ви е препоръчана от вашия стоматолог.

Рентгенова снимка на здрав пациент без пародонтит

Резултати след лечение

Какво включва лечението на пародонтит?

Истината е, че антибиотик е необходим само в случаите, които не се повлияват от основното лечение, а то включва:

 1. Почистване на зъбния камък и плаката;
 2. Отстраняване на грешките при ежедневните грижи за хигиената на зъбите;
 3. След като се установи, че пациентът почиства добре зъбите си вкъщи, се прави измерване на дълбочината на джобовете. Тези, които са по-дълбоки от 3 мм, подлежат на кюртаж (минимална операция за премахване на възпалената тъкан), който цели да премахне инфектираната тъкан и да възстанови нормалната дълбочина на джоба до 3 мм.

Кои са факторите, които затрудняват лечението?

От голямо значение за крайния резултат е добрата мотивация на пациента. Фактори, които затрудняват лечението, са:

 1. Тютюнопушене;
 2. Придружаващи заболявания, които намаляват имунитета, като диабет, СПИН и др.;
 3. Недобре изработени пломби, коронки и мостове. Те задължително трябва да се подменят по време на лечението.

Пародонтитът е заболяване, което трудно се лекува, основно защото протича бавно, безболезнено и пациентите търсят помощ, когато е в твърде напреднала фаза. Ако имате някой от гореописаните симптоми, не отлагайте лечението, а потърсете квалифицирана помощ от зъболекар.

Лечение на пародонтит

 • Първоначален преглед и изготвяне на перио карта
 • Премахване на причинителя над и под венеца
 • Дълбоко почистване на джобове (кюртаж)
 • Реоценка на лечението
Цена 550 лвЗапази час

Предназначен специално за лечение на пародонтит или, както повечето от вас го познават, пародонтоза. Пакетът включва 5 посещения в рамките на 1 месец, в който със съвместни усилия ние ще овладеем наличния проблем.

Пакетът е предназначен за пациенти, които имат отдръпване на венците или дълбоки венечни джобове. Пакетът включва преглед, изготвяне на перио карта, почистване на зъбен камък под и над нивото на венеца, механична и химична обработка на джобовете, обучение за правилна орална хигиена и оценка на резултата. Той се състои от преглед, изготвяне на перио карта за идентификация на проблемните зони, премахване на причинителя на възпаление над и под нивото на венеца. Изискват се 5 посещения в рамките на 1 месец.

Съвети на вашия лекар

Усмивка на годината

Усмивка на годината

Д-р Камбов е победител в категория "Имплантологичен случай" в "Усмивка на годината" 2018 - най-престижният конкурс за дентална медицина в България, събиращ най-добрите специалисти от цялата страна.

усмивка на годината 2018 пълна промяна усмивка награда имплантология

Стискане или скърцане на зъби

Бруксизъм и бруксомания (стискане или скърцане на зъби) са често срещани и пренебрегвани проблеми. Много хора дори не знаят, че ги имат, но са наясно с някои от симптомите за тях, без да осъзнават от какво се предизвикват. Нека разясним какво се крие зад термините бруксомания и бруксизъм.

стискане скърцане бруксизъм бруксомания зъби

Зъболекар, страх, болка

Зъболекар, страх, болка

Много хора изпитват ужас от мисълта, че трябва да посетят стоматологичния кабинет, и отлагат срещата си със зъболекар. Какви са оръжията на съвременното зъболечение за справяне със страха и болката? Днес акцентът в лечението е изцяло върху комфорта на пациента на стола.

зъболекар страх болка безболезнено лечение

Опасности при умъртвяването на зъб с арсен

От дълго време арсенът се използва за умъртвяване на зъба и облекчаване на болките при възпаление. Но дали този метод е безопасен и това ли е единственият начин за справяне с болките при възпаление на зъбите? Отговорът на тези въпроси е: не!

арсен умъртяване възпаление болка

Трябва ли да се вадят мъдреци?

Трябва ли да се вадят мъдреци?

Мъдреците са последните от постоянните зъби, които никнат. Тяхното поникване много често е свързано с възпаление, което се характеризира с подуване, болка, скованост на челюстта или общо заболяване. Тези оплаквания могат да станат честа причина да посещавате зъболекар.

вадене мъдрец болка възстановяване

Колко ни облъчват рентгените?

Колко ни облъчват рентгените?

Притеснявате се, че вашият зъболекар ви прави или изпраща на много рентгенови изследвания, и логично идва въпросът „Какви рискове носи това?”. Тук ще изясним при какви ситуации трябва да се прави такова изследване, защо и какъв е реалният риск за вашето здраве.

рентген облъчване рентгенова снимка опасности

Зъбни коронки - видове и поставяне

Зъбни коронки - видове и поставяне

Зъбът, който се облича с коронка, подлежи на предварителна подготовка. Изпилява се с прагова препарационна граница, която се намира под нивото на венеца. След изпиляването вашият зъболекар ще изработи временна коронка, която ще постави, докато стане готова постоянната.

коронки металокерамика цирконий керамика

Лош дъх

Всеки човек през живота си се е сблъсквал с лош дъх в устата (халитоза). Какво представлява неприятното ухание и кога появата му е основателна причина за притеснения и дава повод за консултация със зъболекар?

лош дъх халитоза зъбен камък

Болка във вече умъртвен зъб

Кореновото лечение на зъбите понякога е сложен и времеотнемащ процес. За отстраняване на инфекцията от канала е необходимо както той да се разшири до определен размер, така и дезинфекционните разтвори, които се използват при обработката му, да престоят достатъчно време в канала.

болка умъртвен зъб кореново лечение

Видове пломби

Видове пломби

Пломбата, наричана още обтурация, може да бъде изработена от вашия зъболекар от различни материали. Какви са предимствата и недостатъците им?

пломба фотополимер амалгама кариес

Възстановяване след изваждане на зъб

Когато се налага изваждане на зъб е добре да бъдете подготвени, затова ще отговорим на най-важните въпроси, които трябва да знаете след изваждане на зъб: какво да очаквате в първия ден след вадене на зъб, кога е разрешено храненето и какво е позволено да се яде, ще се появи ли болка и каква грижа за зъбите трябва да се полага.

вадене на зъб възстановяване поставяне на зъб

Често задавани въпроси, свързани с ваденето на мъдреци

Мъдреците са последните от постоянните зъби, които никнат. Тяхното поникване много често е свързано с възпаление, което се характеризира с подуване, болка, скованост на челюстта или общо заболяване. Тези оплаквания могат да станат честа причина да посещавате зъболекар.

вадене мъдрец болка възстановяване

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти