Лечение на пародонтоза

Пародонтозата (пародонтит) е сред най-често срещаните заболявания сред хората над 30 години. Много от тях си мислят, че то е нормално след определена възраст и няма лечение за заболяването. Това твърдение е напълно погрешно - лечение има! Посетете добър зъболекар, за да намерите къде е проблемът и да откриете заедно начина за разрешаването му!

Какво представлява заболяването?

Видимо състояние на засегнати венци

Пародонтозата (пародонтитът) е хронично заболяване, което засяга зъбодържащия апарат, венците и костта около зъбите. Тук ще опишем какви са причините за заболяването, кои фактори правят лечението му толкова трудно и какво да направим, за да предотвратим развитието му още преди да е прогресирало. Причините за възникване на заболяването са бактерии, които първо възпаляват венците (гингивит). Именно там започва заболяването и там е най-добре то да се отстрани.

Какви са стъпките за лечение на венци?

 1. Правилно почистване на зъбите и венците;
 2. Стриктно изпълнение на указанията на вашия зъболекар;
 3. Спазване на редовните профилактични прегледи.

Това са мерките, които следва да предприемете, за да се предпазите от усложнения.

Как да се предпазим от проблеми с венците?

Редовното посещение при зъболекар поне два пъти годишно ще ви гарантира, че усилията, които полагате вкъщи, са достатъчни. Ако въпреки всичко кървенето или някой от другите симптоми продължи, се налага професионална намеса. В дентална клиника Камбов в София сме убедени, че приложението на антибиотик (Родожил, например) е неуместно, преди да се вземат мерки за почистването на зъбния камък, особено този под венеца, и подобряване на грижите за зъбите и венците вкъщи.

Кога да потърсим зъболекар?

Основният симптом, с който се характеризира заболяването, е кървенето при миене на зъбите или дори и при лека стимулация. Болка липсва. Други не толкова очевидни симптоми са подуване на венеца, зачервяване в различна степен и др. Ако не се вземат мерки на този етап, заболяването прогресира, като засяга костта, която държи зъбите, и те постепенно се оголват. Образуват се дълбоки джобове, които стават инкубатор на инфекцията. С времето това състояние се задълбочава бавно и безболезнено, но сигурно.

Една често допускана грешка е изписването на антибиотик (най-често Родожил) още в началото на лечението. Често това е и единственото, което се прави за справяне със състоянието. Този подход дава съвсем краткотраен клиничен резултат, като маскира клиничната картина за определено време и пациентът си мисли, че всичко е отминало. Уви, след известно време нещата се връщат в началното си състояние.

Ето и как изглеждат проблемите на панорамна рентгенова снимка преди и след лечението.

Зелена линия: Показва къде е била костта
Червена линия: Показва къде е костта сега

Начално състояние

Ако венците ви кървят или са зачервени и подути, това е признак, че те са възпалени. В този случай е добре да се обърнете към своя зъболекар, за да установите причината за състоянието. Много често проблемите идват не от честотата на миене на зъбите, а по-скоро от неговото качество. Правилната техника на почистване на зъбите е комплексна и включва 3 неща: почистване на междузъбните пространства с конец за зъби, почистване с четка и паста за зъби и използване на вода за уста, която ви е препоръчана от вашия стоматолог.

Рентгенова снимка на здрав пациент без пародонтит

Резултати след лечение

Какво включва лечението на пародонтит?

Истината е, че антибиотик е необходим само в случаите, които не се повлияват от основното лечение, а то включва:

 1. Почистване на зъбния камък и плаката;
 2. Отстраняване на грешките при ежедневните грижи за хигиената на зъбите;
 3. След като се установи, че пациентът почиства добре зъбите си вкъщи, се прави измерване на дълбочината на джобовете. Тези, които са по-дълбоки от 3 мм, подлежат на кюртаж (минимална операция за премахване на възпалената тъкан), който цели да премахне инфектираната тъкан и да възстанови нормалната дълбочина на джоба до 3 мм.

Кои са факторите, които затрудняват лечението?

От голямо значение за крайния резултат е добрата мотивация на пациента. Фактори, които затрудняват лечението, са:

 1. Тютюнопушене;
 2. Придружаващи заболявания, които намаляват имунитета, като диабет, СПИН и др.;
 3. Недобре изработени пломби, коронки и мостове. Те задължително трябва да се подменят по време на лечението.

Пародонтитът е заболяване, което трудно се лекува, основно защото протича бавно, безболезнено и пациентите търсят помощ, когато е в твърде напреднала фаза. Ако имате някой от гореописаните симптоми, не отлагайте лечението, а потърсете квалифицирана помощ от зъболекар.

Лечение на пародонтит

 • Първоначален преглед и изготвяне на перио карта
 • Премахване на причинителя над и под венеца
 • Дълбоко почистване на джобове (кюртаж)
 • Реоценка на лечението
Цена 890 лвЗапази час

Предназначен специално за лечение на пародонтит или, както повечето от вас го познават, пародонтоза. Пакетът включва 5 посещения в рамките на 1 месец, в който със съвместни усилия ще овладеем наличния проблем.

Пакетът е предназначен за пациенти, които имат отдръпване на венците или дълбоки венечни джобове. "Лечение на пародонтит" включва преглед, изготвяне на перио карта, измерване на 2 основни индекса за плака и кървене, почистване на зъбен камък под и над нивото на венеца. Завършваме с обучение в съвременните техники за орална хигиена у дома и оценка на резултата.

Въпроси и отговори

Съветите на вашия зъболекар

Невидимо ортодонтско лечение - Invisalign (Инвизалайн)

Невидимо ортодонтско лечение - Invisalign (Инвизалайн)

Системата Invisalign е най-съвременният метод за ортодонтско лечение, чрез който се постига бърз, предвидим и високо ефективен лечебен резултат. Тя включва сет от индивидуални алайнери (прозрачни шини), които са изработват с помощта на иновативна дигитална технология след предварителен компютърен анализ.

ортодонсткo лечение лечение инвизалайн invisalign

Ортодонтско лечение при деца и тийнейджъри

Ортодонтско лечение при деца и тийнейджъри

Ортодонтията е дял от стоматологията, който се занимава с диагностика, профилактика и лечение на зъбно-челюстни деформации. Ортодонтското лечение има два ключови ефекта: здравен и естетичен. С негова помощ се постига подреждане на зъбите, корекция в захапката и направление върху правилния растеж на челюстите.

ортодонсткo лечение лечение брекети усложнения

Нова клиника Камбов

Нова клиника Камбов

Дългоочакваният момент настъпи и на 01.02.2021г. открихме новата Дентална клиника Камбов. В нея вложихме цялото си сърце и душа, за да я направим точно такава, каквато винаги сме си я представяли - голяма, функционална и с всички удобства за пациентите ни.

дентална клиника стоматологична клиника

Мерки за работа по време на COVID-19

Мерки за работа по време на COVID-19

След обявяването на извънредното положение във връзка с коронавируса (COVID-19) в България, ние от Дентална клиника Камбов, подходихме отговорно както към вашето, така и към собственото си здраве. Ограничихме приема на планови пациенти, като работим само с пациенти, които имат спешна нужда.

дентално лечение коронавирус стоматолог covid-19

Причини за оцветявания по зъбите

Причини за оцветявания по зъбите

Красивите и искрящо бели зъби говорят за спазването на добра орална хигиена и стриктна грижа. Въпреки това естественият цвят на зъбите е индивидуална характеристика на човека и може да варира от различни нюанси на бялото до жълтеникав цвят. Колкото и да се стараем обаче, има фактори, които могат да повлияят на оцветяванията. В настоящата статия ще разгледаме причинителите, които заслепяват бляскавата ни усмивка.

профилактика петна по зъбите оцветявания по зъбите

Защо лечението на пародонтит изисква време?

Защо лечението на пародонтит изисква време?

За лечението на пародонтитът е изключително важна съвместната работа с пациента. Необходимо е желание, търпение и усилия, както от страна на пациентите, така и от лекарите. Процесът на лечение е строго индивидуален и изисква време и постоянство.

пародонтит орална хигиена зъбен камък

Лечение на периодонтит

Лечение на периодонтит

Когато заболяванията на зъбите не се лекуват навреме, тогава от кариесът се получава възпаление на пулпата – пулпит, а неговото не лекуване преминава извън корена на зъба – в периодонталното пространство.

пломба кариес гранулом кореново лечение

Какво да очаквам след вадене на мъдрец?

Какво да очаквам след вадене на мъдрец?

Когато се налага изваждане на мъдрец от първостепенна важност е то да бъде извършено професионално, а грижата след изваждането му е ключовият фактор за безпроблемното възстановяване. Ето отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с грижата след изваждане на мъдрец.

вадене на мъдрец възстановяване поставяне на зъб

Поставяне на зъб без хирургична намеса

Поставяне на зъб без хирургична намеса

Съвременната стоматология непрекъснато се развива и търси нови методи за лечение с минимална инвазивност. Едно от последните постижения на науката в тази област е адхезивният мост. С този метод може да се коригира и наличието на липсващ зъб. Направете консултация със зъболекар и вижте дали е удачно решение за лечение във вашия случай.

хирург красива усмивка липсващ зъб възстановяване мост коронка фасети

Трябва ли да се подменят амалгамените пломби?

Трябва ли да се подменят амалгамените пломби?

Знаете ли, че амалгамените пломби съдържат живак? С настоящата статия ще ви разкажем повече за рисковете, които крият старите амалгамени пломби.

пломба амалгама живак в амалгамените пломби

Храни, предизвикващи развитието на кариес

Храни, предизвикващи развитието на кариес

Балансираното и разнообразно хранене е в основата на нашето здраве, като не бива да се лишаваме от приема на въглехидрати, протеини и мазнини. Има ли храни обаче, чийто прекомерен прием би увредил нашите зъби? Отговорът е ‘’Да’’, като ще ги разделим в три групи и разясним за всяка по отделно как влияе върху нашите зъби.

пломба кариес вредни храни

Последствия при непочистване на зъбен камък

Последствия при непочистване на зъбен камък

Защо се натрупва зъбният камък и до какви последствия може да доведе непочистването му? Научете нашите професионални и обосновани отговори на тези и още интересни въпроси.

зъбен камък пародонтит усложнения гингивит

Кой ще Ви лекува?

team

Радост Координатор пациенти

Нора Координатор пациенти

Йорданка Координатор пациенти

Бориса Координатор пациенти

Емилияна Дентален асистент

Божидар Дентален асистент

Д-р Гергана Тигалонова Зъболекар

Д-р Стоян Казаков Хирург

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мерилин Бориславова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Божидар Настанлиев Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Стелиана Василева Зъболекар

Д-р Белис Алексиева Зъболекар

Д-р Георги Стойчев Зъболекар

Яник Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Габи Дентален асистент

Ани Дентален асистент