Предимства и недостатъци на различните видове пломби

д-р Светлана Стоянова

Когато се налага да ви бъде поставена пломба и да решите от какъв материал да бъде изработена, е важно да знаете кои са предимствата и недостатъците на всеки от петте основни вида пломби в съвременната стоматология.

Пломбата, наричана още обтурация, може да бъде изработена от вашия зъболекар от различни материали. Kакви са предимствата и недостатъците им ще разгледаме в тази статия.

След като зъбът бъде добре почистен от кариес или след проведено от вашия зъболекар кореново лечение, се преминава към поставянето на пломба. В миналото беше ясно - пломбата беше само една и тя беше амалгама. Но днес с развитието на технологиите и напредването на стоматологията има далеч по-добри материали, които отговарят на изискванията за естетика и здравина. Основно пломбите биват:

  • Амалгама
  • Фотополимер
  • Химиокомпозит
  • Глас-йономер
  • Керамични
  • Други

Повечето от вас със сигурност знаят само за първите два материала. Затова и въпросите им към зъболекар са предимно: “Кое да избера: амалгама или фотополимер? Кое е по-добро? Чувал съм, че амалгамата била по-здрава, отколкото фотополимера? и т.н”

За да бъдем полезни и за да внесем яснота по въпроса, ще разясним подробностите както за първите два материала - амалгама и фотополимер, така и за химиокомпозита, глас-йономера и керамиката, като съответно ще представим плюсовете и минусите при всеки един от тях.

Пломба от амалгама

Пломба от амалгама

Амалгамата е най-евтиният, но и най-зле изглеждащият материал. Тя е съставена най-често от сребърни, калаени, цинкови и други стружки, смесени със живак. Това е пломбата, която се използва от все по-малко зъболекари. Не използваме този материал в нашата клиника в София.

Плюсовете на амалгамата са, че работата с този материал е сравнително лесна. Има устойчивост при влага (не се изисква абсолютно изолиране на слюнката от зъба, както е при фотополимера), не се свива след поставянето и е материал с доказани резултати.

Минусите - ще започнем от неестетичния сребрист цвят, което праща амалгамата на последно място при избор от пациент и зъболекар, особено ако се слага на предни зъби. Съдържанието на живак е безвредно след втвърдяването на пломбата, но може да окаже влияние върху по-чувствителни хора или бременни жени при премахването на такива пломби. За изработването на пломба от амалгама е необходимо отнемането на здрави зъбни тъкани за създаване на механични ретенции за задържането ѝ на място. Друг минус на амалгамата е, че се разширява слабо с времето и създава места за задържане на плака, което може да доведе до лош дъх и образуване на кариес.

Пломба от фотополимер

Пломба от фотополимер

Фотополимерът днес е предпочитан от повечето зъболекари. Плюсовете на този материал са много - естетичен, износоустойчив, лесен за работа и много други.

Един от основните недостатъци на фотополимерния материал е, че се свива при втвърдяването, но всеки добър зъболекар знае как да се справи с този недостатък на материала. За да се избегне свиването, е необходимо послойно нанасяне на материала. Това пък позволява използването на комбинация от различните цветове на малки порции, което допринася за постигането на максимално добри естетични резултати.

Използване на кофердам

Пломба от фотополимер

Всеки добър зъболекар използва кофердам, тъй като това е важно при фотополимера, за да се контролира влагата около зъба, по който се работи, и да се получи здрава и качествена пломба. Кофердамът защитава изцяло зъба от слюнката в устната кухина, за да може вашият зъболекар лесно се моделира зъба с фотополимерния материал, така че той по нищо да не се различава от естествените зъби. Фотополимерната пломба е устойчива във времето и задоволяваща напълно както функцията, така и естетиката. Един от начините да оцените качеството на фотополимерната пломба е гладкият преход между зъба и пломбата, който можете да установите с клечка за зъби.

Химиокомпозитът е бял материал, който се втвърдява без светлина. С него се работи лесно, не може да се нанася прослойно, затова и свиването е по-голямо. Разбърква се на две равни части и се поставя наведнъж. С наличието на достатъчно добри фотополимери той се използва все по-рядко от зъболекарите.

Глас-йономер (ГЙЦ) е също бял на цвят материал от стъклени частици в органичен матрикс. В състава си съдържа флуор, който заздравява зъбната структура и е материал, устойчив на влага.

Съществуват различни глас йономери, но никой от тях не притежава механичните и естетични качества на фотополимерите. Могат да се комбинират и вашият зъболекар може да ги използва за да постигане максималното от двата материала.

Керамичен инлей

Керамичен инлей

Керамичните пломби се изработват в зъботехническа лаборатория. Наричат се още керамични инлеи. Съответстват напълно на цвета и формата на естествения зъб. Използват се от зъболекар при по-обширни разрушения на зъба, където фотополимерните пломби не могат да издържат на натоварването.

Керамичен инлей при по-обширно разрушение на зъба

Керамичен инлей

Керамичните пломби са устойчиви на натоварване и имат по-малко микропросмукване на слюнка и бактерии.

Ще попитате каква пломба да изберете от изброените варианти. Добрият стоматолог знае каква!

За най-добри естетични резултати е добре да предпочетете пломба, която отговаря на най-много критерии за естетика, механична устойчивост и дълготрайност, като тя може да варира между фотополимер и керамичен инлей. Вашият зъболекар ще ви обясни кой е най-добрият вариант за вас в зависимост от конкретния случай.

Независимо от знанието за изброените материали и техните качества, всеки пациент трябва да е наясно, че поставянето на пломба е услуга, при която, освен с използвания материал, качеството е директно свързано и с квалификацията на зъболекаря, който я извършва. Принципите на добрата практика в дентална клиника Камбов в София изискват работа с кофердам, изграждане на загубените зъбни структури послойно и със специално внимание към прехода между пломбата и зъба.

Ако желаете да научите повече, очакваме вашите коментари и въпроси.

Теми

Сертификат за качеството на лечение

В Дентална клиника Камбов издаваме сертификат за качество, гарантиращ всяка една манипулация, която е част от плана ви за лечение за срок от 5 години. Този сертификат гарантира, че ще получите най-доброто и съвременно лечение, с най-добрите материали и най-добрите зъботехници.

Орална хигиена

Орална хигиена

Не е рядкост някой пациент да дойде в клиниката с конкретен проблем и да се окаже, че не полага достатъчно грижи за своите зъби.

пломба кариес лечение

Постоперативна чувствителност

Постоперативна чувствителност

Постоперативната чувствителност е чест проблем, с който се сблъскват някои пациенти след направата на фотополимерна пломба. Добрият стоматолог е способен да диагностицира причината.

пломба липсващ зъб възстановяване мост коронка фасети болка

Коригиране на счупен зъб

Коригиране на счупен зъб

Счупването на зъб е състояние, което често изисква спешна намеса от зъболекар. Причините за него могат да бъдат много и от различен характер. Възстановяването му зависи от това на какво ниво е счупен зъбът и дали е засегнат нервът или не.

счупен зъб възстановяване лечение болка писващ зъб

Причини за подмяната на пломби

Причини за подмяната на пломби

Освен вторичния кариес, съществуват и други фактори за подмяната на пломби: когато при възстановяването на зъбите не са постигнати форми, които максимално се доближават до анатомичните, или когато е използван неподходящ материал, например.

пломба кариес счупен зъб профилактика венци възпаление здрави зъби амалгама

Кога трябва да бъде подменена една пломба?

Кога трябва да бъде подменена една пломба?

Професионалните умения, прецизността в работата и качествените материали удължават живота на пломбата. Най-честата причина за смяната на вече поставена пломба е наличието на вторичен кариес.

болка красива усмивка кариес вторичен кариес фотополимерна пломба

Опасности при самодиагностициране

Опасности при самодиагностициране

Често пациентите търсят информация за своите оплаквания, преди да дойдат на преглед в клиниката. Това води до предварително формиране на грешно мнение, което не е базирано на научни факти, и създава допълнителни опасности.

пломба кариес лечение

Колко ни облъчват рентгените?

Колко ни облъчват рентгените?

Притеснявате се, че вашият зъболекар ви прави или изпраща на много рентгенови изследвания, и логично идва въпросът „Какви рискове носи това?”. Тук ще изясним при какви ситуации трябва да се прави такова изследване, защо и какъв е реалният риск за вашето здраве.

рентген облъчване рентгенова снимка опасности

Болка във вече умъртвен зъб

Кореновото лечение на зъбите понякога е сложен и времеотнемащ процес. За отстраняване на инфекцията от канала е необходимо както той да се разшири до определен размер, така и дезинфекционните разтвори, които се използват при обработката му, да престоят достатъчно време в канала.

болка умъртвен зъб кореново лечение

Кои са вредните навици, които водят до ортодонтски деформации?

Кои са вредните навици, които водят до ортодонтски деформации?

Още в ранна детска въздраст се формира правилната захапка и зъбите се подреждат в зъбната дъга. Някои вредни навици обаче, могат да възпрепиятстват този процес и да доведат до ортодонстки деформации.

вредни навици дълбока захапка отворена захапка протрузия ретрузия

Често задавани въпроси, свързани с ваденето на мъдреци

Мъдреците са последните от постоянните зъби, които никнат. Тяхното поникване много често е свързано с възпаление, което се характеризира с подуване, болка, скованост на челюстта или общо заболяване. Тези оплаквания могат да станат честа причина да посещавате зъболекар.

вадене мъдрец болка възстановяване

Фотополимерна пломба

Фотополимерна пломба

Възстановяването на анатомичните форми на зъба се прилага от всеки добър зъболекар, отнема повече време, но позволява правилното сдъвкване на храната и предотвратява задържането на храна между зъбите. След приключване на лечението зъбът изглежда така естествено, че не може да познаете къде е пломбата.

фотополимерна пломба възстановяване лечение болка писващ зъб кофердам изграждане

Гаранция за качество в зъболечението

Гаранция за качество в зъболечението

В днешно време търсим гаранция за всичко - за телевизора, за телефона, за колата, за дрехите, но ако се замислим, можем ли да дадем гаранция за всичко, което ползваме?

гаранция зъболечение

Когато големите проблеми са все още малки

Когато големите проблеми са все още малки

Дори и големите проблеми със зъбите започват от нещо едва забележимо и напълно безболезнено. Колко от нас отлагат „дребните” проблеми със здравето си, докато не ги заболи? Редовното посещение при зъболекар може да ни спести много главоболия, време и пари. Не игнорирайте дребния проблем и не чакайте да ви заболи!

пломба кариес лечение

Дезинфекция и стерилизация

Дезинфекция и стерилизация

За да се грижим за здравето на вашата усмивка, отделяме време и влагаме внимание и прецизност в детайли, които остават скрити от вас, а именно дезинфекция и стерилизация на инструментариума и работните кабинети.

дезинфекция стерилизация зъболекарски инструменти хигиена

Корекция на изтрити зъби

Корекция на изтрити зъби

Възстановяването на изтритите зъби зависи от това колко са изтрити и дали това води до проблеми в дъвкателната функция и темпоромандибуларната става. Много често пациентът не осъзнава, че има изтриване на зъбите, но при преглед от зъболекар може да се установи има ли изтриване и доколко то може да създаде проблеми.

изтрити зъби скърцане със зъби стискане

До какво води нелекуваният кариес?

До какво води нелекуваният кариес?

Един нелекуван навреме кариес може да създаде множество проблеми. Едно най-честите усложнения е когато кариозният процес достигне до живата тъкан на зъба – пулпата и тя се възпали. Това състояние се нарича пулпит и обикновено е свързано със силен зъбобол.

пломба кариес пулпит

Храни, предизвикващи развитието на кариес

Храни, предизвикващи развитието на кариес

Балансираното и разнообразно хранене е в основата на нашето здраве, като не бива да се лишаваме от приема на въглехидрати, протеини и мазнини. Има ли храни обаче, чийто прекомерен прием би увредил нашите зъби? Отговорът е ‘’Да’’, като ще ги разделим в три групи и разясним за всяка по отделно как влияе върху нашите зъби.

пломба кариес вредни храни

Кои храни водят до разрушаване на зъбите?

Продължителният прием на определени храни и напитки може да наруши емайла и да доведе до зъбна ерозия - разрушаване на зъбите. Именно затова ограничаването на приема им е от изключително голямо значение за запазването на красивата усмивка.

вреда възстановяване храна зъбна ерозия

Лечение на периодонтит

Лечение на периодонтит

Когато заболяванията на зъбите не се лекуват навреме, тогава от кариесът се получава възпаление на пулпата – пулпит, а неговото не лекуване преминава извън корена на зъба – в периодонталното пространство.

пломба кариес гранулом кореново лечение

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти