Предимства и недостатъци на различните видове пломби

д-р Светлана Стоянова

Когато се налага да ви бъде поставена пломба и да решите от какъв материал да бъде изработена, е важно да знаете кои са предимствата и недостатъците на всеки от петте основни вида пломби в съвременната стоматология.

Пломбата, наричана още обтурация, може да бъде изработена от вашия зъболекар от различни материали. Kакви са предимствата и недостатъците им ще разгледаме в тази статия.

След като зъбът бъде добре почистен от кариес или след проведено от вашия зъболекар кореново лечение, се преминава към поставянето на пломба. В миналото беше ясно - пломбата беше само една и тя беше амалгама. Но днес с развитието на технологиите и напредването на стоматологията има далеч по-добри материали, които отговарят на изискванията за естетика и здравина. Основно пломбите биват:

 • Амалгама
 • Фотополимер
 • Химиокомпозит
 • Глас-йономер
 • Керамични
 • Други

Повечето от вас със сигурност знаят само за първите два материала. Затова и въпросите им към зъболекар са предимно: “Кое да избера: амалгама или фотополимер? Кое е по-добро? Чувал съм, че амалгамата била по-здрава, отколкото фотополимера? и т.н”

За да бъдем полезни и за да внесем яснота по въпроса, ще разясним подробностите както за първите два материала - амалгама и фотополимер, така и за химиокомпозита, глас-йономера и керамиката, като съответно ще представим плюсовете и минусите при всеки един от тях.

Пломба от амалгама

Пломба от амалгама

Амалгамата е най-евтиният, но и най-зле изглеждащият материал. Тя е съставена най-често от сребърни, калаени, цинкови и други стружки, смесени със живак. Това е пломбата, която се използва от все по-малко зъболекари. Не използваме този материал в нашата клиника в София.

Плюсовете на амалгамата са, че работата с този материал е сравнително лесна. Има устойчивост при влага (не се изисква абсолютно изолиране на слюнката от зъба, както е при фотополимера), не се свива след поставянето и е материал с доказани резултати.

Минусите - ще започнем от неестетичния сребрист цвят, което праща амалгамата на последно място при избор от пациент и зъболекар, особено ако се слага на предни зъби. Съдържанието на живак е безвредно след втвърдяването на пломбата, но може да окаже влияние върху по-чувствителни хора или бременни жени при премахването на такива пломби. За изработването на пломба от амалгама е необходимо отнемането на здрави зъбни тъкани за създаване на механични ретенции за задържането ѝ на място. Друг минус на амалгамата е, че се разширява слабо с времето и създава места за задържане на плака, което може да доведе до лош дъх и образуване на кариес.

Пломба от фотополимер

Пломба от фотополимер

Фотополимерът днес е предпочитан от повечето зъболекари. Плюсовете на този материал са много - естетичен, износоустойчив, лесен за работа и много други.

Един от основните недостатъци на фотополимерния материал е, че се свива при втвърдяването, но всеки добър зъболекар знае как да се справи с този недостатък на материала. За да се избегне свиването, е необходимо послойно нанасяне на материала. Това пък позволява използването на комбинация от различните цветове на малки порции, което допринася за постигането на максимално добри естетични резултати.

Използване на кофердам

Пломба от фотополимер

Всеки добър зъболекар използва кофердам, тъй като това е важно при фотополимера, за да се контролира влагата около зъба, по който се работи, и да се получи здрава и качествена пломба. Кофердамът защитава изцяло зъба от слюнката в устната кухина, за да може вашият зъболекар лесно се моделира зъба с фотополимерния материал, така че той по нищо да не се различава от естествените зъби. Фотополимерната пломба е устойчива във времето и задоволяваща напълно както функцията, така и естетиката. Един от начините да оцените качеството на фотополимерната пломба е гладкият преход между зъба и пломбата, който можете да установите с клечка за зъби.

Химиокомпозитът е бял материал, който се втвърдява без светлина. С него се работи лесно, не може да се нанася прослойно, затова и свиването е по-голямо. Разбърква се на две равни части и се поставя наведнъж. С наличието на достатъчно добри фотополимери той се използва все по-рядко от зъболекарите.

Глас-йономер (ГЙЦ) е също бял на цвят материал от стъклени частици в органичен матрикс. В състава си съдържа флуор, който заздравява зъбната структура и е материал, устойчив на влага.

Съществуват различни глас йономери, но никой от тях не притежава механичните и естетични качества на фотополимерите. Могат да се комбинират и вашият зъболекар може да ги използва за да постигане максималното от двата материала.

Керамичен инлей

Керамичен инлей

Керамичните пломби се изработват в зъботехническа лаборатория. Наричат се още керамични инлеи. Съответстват напълно на цвета и формата на естествения зъб. Използват се от зъболекар при по-обширни разрушения на зъба, където фотополимерните пломби не могат да издържат на натоварването.

Керамичен инлей при по-обширно разрушение на зъба

Керамичен инлей

Керамичните пломби са устойчиви на натоварване и имат по-малко микропросмукване на слюнка и бактерии.

Ще попитате каква пломба да изберете от изброените варианти. Добрият стоматолог знае каква!

За най-добри естетични резултати е добре да предпочетете пломба, която отговаря на най-много критерии за естетика, механична устойчивост и дълготрайност, като тя може да варира между фотополимер и керамичен инлей. Вашият зъболекар ще ви обясни кой е най-добрият вариант за вас в зависимост от конкретния случай.

Независимо от знанието за изброените материали и техните качества, всеки пациент трябва да е наясно, че поставянето на пломба е услуга, при която, освен с използвания материал, качеството е директно свързано и с квалификацията на зъболекаря, който я извършва. Принципите на добрата практика в дентална клиника Камбов в София изискват работа с кофердам, изграждане на загубените зъбни структури послойно и със специално внимание към прехода между пломбата и зъба.

Ако желаете да научите повече, очакваме вашите коментари и въпроси.

Теми

 • Естетична стоматология

  Всички теми, свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка

 • Консервативно зъболечение

  В тази тема ще обсъждаме и коментираме всичко, свързано с пломбите.

 • Профилактична грижа

  Какво да направим, за да не се налага да търсим спешна помощ и да запазим зъбите си здрави.

 • Имплантология

  Всичко за зъбните импланти - изкуствени заместители на загубени зъби. Защо, как се поставят и колко струва?

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Хирургична стоматология

  Тук ще коментираме теми за извадени зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Протетична стоматология

  Тук ще откриете информция за коронки, мостове и всичко около тях.

 • Ендодонтия

  Всичко за умъртвените зъби, кореновото лечение и ваденето на нерви.

 • Ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти