Грижа за временните зъби при децата

д-р Лора Дупчанова

Лечението на временните зъби е свързано с доброто общо здраве на децата. То е важно за пробива на постоянните зъби, правилното им подреждане и изговаряне на думите, за естетиката и самочувствието на най-малките.

Също както постоянните, така и временните зъби се засягат от кариес и неговите усложнения. Тяхното лечение е не по-малко важно от това на постоянните зъби. Фактът, че тези зъби ще бъдат сменени, не означава, че за тях не трябва да се полагат същите грижи, както за постоянните.

Грижа за детските зъби

Грижа за детските зъби

  • Временните зъби поддържат функцията и естетиката още от най-ранна детска възраст до пробива на постояннитре зъби. От една страна, те играят съществена роля в сдъвкването на храната, което е предпоставка за нормалното развитие на детския организъм. От друга страна, красивата усмивка на детето играе роля във формирането на неговото самочувствие.
  • Друга основна функция на временните зъби е да ръководят правилния пробив на постоянните зъби. При настъпването на преждевременна загуба на временен зъб, съседните зъби се разместват, заемат празното пространство, което води до липса на пространство за чакащия да пробие постоянен зъб. По този начин временните зъби играят ролята на местопазител за новопробиващите постоянни зъби и профилактират бъдещи ортодонтски проблеми.
  • Временните зъби спомагат за нормалното оформяне на растящите в този период челюсти.
  • Временните зъби играят съществена роля при звукообразуването. Правилният говор е изключително важен, особено на тази ранна възраст, когато децата се учат да изговарят първите думички правилно.
  • Лечението на временните зъби е и много важно от психологична гледна точка. От една страна, по този начин детето свиква да ходи на зъболекар и в него се изгражда позитивно отношение за в бъдеще. От друга страна, своевременното лечение на кариесите води до избягване на ситуацията, в която зъбчето започва да боли и се налага посещение в стоматологичния кабинет по спешност.

Нелекуваните временни зъби могат до доведат до редица усложнения, например абсцеси, които се отразяват на общото състояние на детето и могат да нарушат нормалното развитие на постоянните зъби.

И не на последно място, оралното здраве и общото здраве са неразривно свързани и за да бъде едно дете здраво, то трябва да има и здрави зъби!

Теми

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

С грижа за здравето на нашите пациенти

Кой ще вилекува?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Доверието между лекар и пациент е от изключително значение за нас, а то се гради стъпка по стъпка.

Зъболекар
Зъболекар
Зъболекар

д-р Лора Дупчанова Зъболекар

д-р Светлана Стоянова Зъболекар

д-р Младен Камбов Зъболекар

Не просто екип, а оркестър

Кой ще се погрижиза вас?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Ще се погрижим да не ви липсва нищо на зъболекарския стол, а накрая ще ви изпратим с усмивка.

Администратор
Администратор

Мадлена Дочева дентален асистент

Стелиана Тaшкова дентален асистент

Ще ви накараме да забравите, че сте на зъболекар

Кой ще випосрещне?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Усмихнати и позитивни, те ще се погрижат да се почувствате специални.

Дентален асистент
Дентален асистент
Дентален асистент

Магдалена Радка, Радослава Администратори