Грижа за временните зъби при децата

д-р Лора Дупчанова

Лечението на временните зъби е свързано с доброто общо здраве на децата. То е важно за пробива на постоянните зъби, правилното им подреждане и изговаряне на думите, за естетиката и самочувствието на най-малките.

Също както постоянните, така и временните зъби се засягат от кариес и неговите усложнения. Тяхното лечение е не по-малко важно от това на постоянните зъби. Фактът, че тези зъби ще бъдат сменени, не означава, че за тях не трябва да се полагат същите грижи, както за постоянните.

Грижа за детските зъби

Грижа за детските зъби

 • Временните зъби поддържат функцията и естетиката още от най-ранна детска възраст до пробива на постояннитре зъби. От една страна, те играят съществена роля в сдъвкването на храната, което е предпоставка за нормалното развитие на детския организъм. От друга страна, красивата усмивка на детето играе роля във формирането на неговото самочувствие.
 • Друга основна функция на временните зъби е да ръководят правилния пробив на постоянните зъби. При настъпването на преждевременна загуба на временен зъб, съседните зъби се разместват, заемат празното пространство, което води до липса на пространство за чакащия да пробие постоянен зъб. По този начин временните зъби играят ролята на местопазител за новопробиващите постоянни зъби и профилактират бъдещи ортодонтски проблеми.
 • Временните зъби спомагат за нормалното оформяне на растящите в този период челюсти.
 • Временните зъби играят съществена роля при звукообразуването. Правилният говор е изключително важен, особено на тази ранна възраст, когато децата се учат да изговарят първите думички правилно.
 • Лечението на временните зъби е и много важно от психологична гледна точка. От една страна, по този начин детето свиква да ходи на зъболекар и в него се изгражда позитивно отношение за в бъдеще. От друга страна, своевременното лечение на кариесите води до избягване на ситуацията, в която зъбчето започва да боли и се налага посещение в стоматологичния кабинет по спешност.

Нелекуваните временни зъби могат до доведат до редица усложнения, например абсцеси, които се отразяват на общото състояние на детето и могат да нарушат нормалното развитие на постоянните зъби.

И не на последно място, оралното здраве и общото здраве са неразривно свързани и за да бъде едно дете здраво, то трябва да има и здрави зъби!

Теми

 • Пълна промяна

  Всички теми свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка.

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Невидима ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

 • Изваждане на мъдреци

  Всичко, което е необходимо да знаете за изваждането на зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Съветите на вашия зъболекар

  Полезна и интересна информация, както и съвети за здравето на вашите зъби.

Сертификат за качеството на лечение

В Дентална клиника Камбов издаваме сертификат за качество, гарантиращ всяка една манипулация, която е част от плана ви за лечение за срок от 5 години. Този сертификат гарантира, че ще получите най-доброто и съвременно лечение, с най-добрите материали и най-добрите зъботехници.

Детска стоматология

Детска стоматология

Грижата за здравето на детските зъби изисква редовни профилактични прегледи още от ранна възраст. Професионалният опит в работата с най-малките и предотвратяването на сериозните проблеми с млечните зъби, както и на болката предпазват децата от бъдещ страх от посещение при зъболекар.

млечни зъби профилактични прегледи детски зъбки

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Радост Координатор пациенти

Ноел Координатор пациенти

Силви Координатор пациенти

Алис Координатор пациенти

Емилияна Дентален асистент

Божидар Дентален асистент

Д-р Стоян Казаков Хирург

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мерилин Бориславова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Божидар Настанлиев Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Стелиана Василева Зъболекар

Белис Зъболекар

Яник Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Габи Дентален асистент

Ани Дентален асистент

Георги Дентален асистент