Възстановяване след изваждане на зъб

Когато се налага изваждане на зъб е добре да бъдете подготвени, затова ще отговорим на най-важните въпроси, които трябва да знаете след изваждане на зъб: Какво да очаквам в първия ден след вадене на зъб? Кога е разрешено храненето и какво е позволено да ям? Ще се появи ли болка? И каква грижа за зъбите трябва да се полага.

Мъдрец преди изваждане

Мъдрец преди изваждане

Какво да очаквам в първия ден след вадене на зъб?

Първото нещо, което ще забележите след изваждането на зъба, е че докторът ще ви накара да стиснете марля на мястото, където е бил. Причината за това е да се извърши хемостаза (да се спре кървенето) и да се подпомогне образуването на съсирека. След 3-4 минути лекарят ще премахне марлята и ще провери дали кървенето от празната алвеола - мястото в костта, където се разполагат корените на зъба, е спряло. След което продължавайки да стискате нова марля в продължение на 15-20 минути, се прибирате вкъщи. Нормално е слюнката да има вкус на кръв в първите няколко дни, но раната не трябва да кърви.

Кога е разрешено храненето и какво е позволено да ям?

Важно е да мине ефектът на упойката и чак след това да пристъпите към хранене. Обикновено минават няколко часа. Студените напитки и храни са препоръчителни, тъй като имат лек съдовосвиващ ефект. Може да консумирате течно-кашава храна като супи, пюрета, млечни продукти и други.

 • Не трябва да приемате горещи напитки и храни, защото топлината води до разширяване на кръвоносните съдове, възобновяване на кървенето и отпадане на съсирека.

Старайте се да пазите раната чиста – хранете се на другата страна и избягвайте твърди храни, със семена или с твърди малки частици (ядки), защото раната лесно се замърсява и е трудно да се почисти в домашни условия.

 • Не трябва да пушите цигари, пури, наргиле, защото те също увеличават риска за отпадане на съсирека.

Ще се появи ли болка?

Няколко часа след ваденето на зъба ефектът на анестетика ще отмине и има вероятност да усетите дискомфорт или дори болка, които лесно може да облекчите с аналгетици (Ibuprofen, Analgin и др.). За намаляване на болката не е препоръчително да се слага лед.

Грижа за зъбите

Вечерта, когато си почиствате зъбите , не чистете мястото на извадения зъб и на зъбите пред и след него. Не е нужно да се използвате нова четка за зъби. Водата за уста може да използвате от втората вечер като жабуренето с нея е по-леко от нормалното. Препоръчително е да съдържа хлорхексидин (Eludril). Сутринта на втория ден е възможен лек оток с или без болка около мястото на извадения зъб. Ако не се повлиява от аналгетици или симптомите са много силни, отидете на преглед при лекуващия ви лекар.

Теми

 • Пълна промяна

  Всички теми свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка.

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Невидима ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

 • Изваждане на мъдреци

  Всичко, което е необходимо да знаете за изваждането на зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Съветите на вашия зъболекар

  Полезна и интересна информация, както и съвети за здравето на вашите зъби.

Сертификат за качеството на лечение

В Дентална клиника Камбов издаваме сертификат за качество, гарантиращ всяка една манипулация, която е част от плана ви за лечение за срок от 5 години. Този сертификат гарантира, че ще получите най-доброто и съвременно лечение, с най-добрите материали и най-добрите зъботехници.

Често задавани въпроси, свързани с ваденето на мъдреци

Често задавани въпроси, свързани с ваденето на мъдреци

Мъдреците са последните от постоянните зъби, които никнат. Тяхното поникване много често е свързано с възпаление, което се характеризира с подуване, болка, скованост на челюстта или общо заболяване. Тези оплаквания могат да станат честа причина да посещавате зъболекар.

вадене мъдрец болка възстановяване

Трябва ли да се вадят мъдреци?

Трябва ли да се вадят мъдреци?

Мъдреците са последните от постоянните зъби, които никнат. Тяхното поникване много често е свързано с възпаление, което се характеризира с подуване, болка, скованост на челюстта или общо заболяване. Тези оплаквания могат да станат честа причина да посещавате зъболекар.

вадене мъдрец болка възстановяване

Колко ни облъчват рентгените?

Колко ни облъчват рентгените?

Притеснявате се, че вашият зъболекар ви прави или изпраща на много рентгенови изследвания, и логично идва въпросът „Какви рискове носи това?”. Тук ще изясним при какви ситуации трябва да се прави такова изследване, защо и какъв е реалният риск за вашето здраве.

рентген облъчване рентгенова снимка опасности

Какво да очаквам след вадене на мъдрец?

Какво да очаквам след вадене на мъдрец?

Когато се налага изваждане на мъдрец от първостепенна важност е то да бъде извършено професионално, а грижата след изваждането му е ключовият фактор за безпроблемното възстановяване. Ето отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с грижата след изваждане на мъдрец.

вадене на мъдрец възстановяване поставяне на зъб

Възстановяване на липсващ зъб

Възстановяване на липсващ зъб

Много пациенти имат поне един изваден от зъболекар зъб и си мислят, че изваждайки го, са решили проблема си, но всъщност не знаят, че с изваждането на зъба са създали нов и много по-опасен проблем.

възстановяване на зъб липсващ зъб изваден зъб венец

Дигитален дизайн

 • Първоначален преглед и фото заснемане
 • Вземане на дигитален отпечатък
 • Изработване на 3D принтиран модел
 • Дигитален дизайн и план на лечение
Цена 290 лвВиж повече

Ние в дентална клиника Камбов създадохме пакета "Дигитален дизайн на усмивката" като първа стъпка към вашата мечтана усмивка. Той е специално създаден за хора, които не харесват своята усмивка, независимо от причината, и дава отговор на въпроса "Как би изглеждала моята мечтана усмивка".

Пакетът е предназначен за пациенти, които искат да видят как би изглеждала усмивката им, преди да решат да започнат лечение. Пакетът включва преглед, фото заснемане и видео интервю, взимане на дигитален отпечатък, компютърен дизайн на усмивката, изработване на 3D принтиран модел и директна проба в устата.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Радост Координатор пациенти

Ноел Координатор пациенти

Силви Координатор пациенти

Алис Координатор пациенти

Емилияна Дентален асистент

Божидар Дентален асистент

Д-р Стоян Казаков Хирург

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мерилин Бориславова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Божидар Настанлиев Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Стелиана Василева Зъболекар

Белис Зъболекар

Яник Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Габи Дентален асистент

Ани Дентален асистент

Георги Дентален асистент