Какво се случва, когато гингивитът не е лекуван навреме?

Д-р Мерилин Бориславова

Нелекуваният гингивит често прераства в пародонтално заболяване (пародонтоза). То води до стопяване на костта, а впоследствие и до загуба на зъбите. На този етап е от изключително важно значение пациентът да потърси професионална помощ и да се подложи на пародонтална терапия.

Гингивитът - обратимо възпаление на венците

Гингивитът е заболяване, което обхваща само венците, без да нарушава здравето на по-дълбоките тъкани, които поддържат зъбите. Причина за неговото възникване са натрупаните плака и зъбен камък, които представляват съвкупност от бактерии, отделящи вредни и токсични вещества. Нормалното състояние на венците може да бъде възстановено, когато гингивитът бъде диагностициран от специалист навреме и се започне лечение. По този начин се осигурява среда, която благоприятства поддържането на здрави и чисти зъби и венци.

Какво се случва, когато гингивитът не се лекува навреме

Ако плаката и зъбният камък не се отстраняват периодично, възпалението прогресира и обхваща костта и тъканите, поддържащи зъбите. Бактериите са в огромно количество и организмът вече не може да ограничи и спре тяхното действие. Когато този момент настъпи - нелекуваният гингивит прераства в пародонтално заболяване (пародонтоза). То води до стопяване на костта, а впоследствие и до загуба на зъбите. На този етап е от изключително важно значение пациентът да потърси професионална помощ и да се подложи на пародонтална терапия, чиято цел е да се забави прогресията във времето и да запази естествените зъби максимално дълго.

Преди лечението

Преди лечението

Какво включва пакетът "Лечение на пародонтит"?

За пациентите с пародонтоза (пародонтит), ние създадохме специален пакет в рамките на 5 посещения, който цели да стопира неговото развитие и със съвместни усилия - на лекаря по дентална медицина и пациента - да се постигне оптимален резултат. Първите четири посещения са през една седмица и протичат по следния начин:

 • Първо посещение

В това посещение се снемат индекси - хигиенен и на кървене - те са важни обективни критерии, които позволяват да се оцени резултатът от лечението. Следва мотивация и обучение на пациента за правилни техники на четкане и избор на подходящите за него средства - четка, конец и интердентални четки.

 • Второто, третото и четвъртото посещение

По време на тези посещения се прави дълбоко почистване на плака и зъбен камък, които са под нивото на венеца под местна упойка. Тук се обръща специално внимание на така наречените пародонтални джобове, които са източник на инфекция. Пациентът няма достъп до тях, затова е необходимо те да се третират в професионални условия и с подходящата апаратура.

След лечението

След лечението

Резултат, постигнат след лечение на пародонтит в пет посещения.

 • Пето посещение

Петото посещение се нарича ‘’Реоценка’’ и се прави 1 месец след четвъртото. По време на визитата отново се снемат двата индекса и се прави оценка на постигнатото състояние. Това е изключително важен етап от лечението, защото показва какъв е резултатът от проведената терапия, както и дали грижите на пациента у дома са достатъчни и ефективни.

Въз основа на последното посещение от пакета и постигнатия резултат се назначава индивидуален интервал за поддържащи визити. Именно те са факторът, който определя дългосрочността на постигнатите резултат.

Теми

 • Пълна промяна

  Всички теми свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка.

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Невидима ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

 • Изваждане на мъдреци

  Всичко, което е необходимо да знаете за изваждането на зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Съветите на вашия зъболекар

  Полезна и интересна информация, както и съвети за здравето на вашите зъби.

Сертификат за качеството на лечение

В Дентална клиника Камбов издаваме сертификат за качество, гарантиращ всяка една манипулация, която е част от плана ви за лечение за срок от 5 години. Този сертификат гарантира, че ще получите най-доброто и съвременно лечение, с най-добрите материали и най-добрите зъботехници.

Последствия при непочистване на зъбен камък

Последствия при непочистване на зъбен камък

Защо се натрупва зъбният камък и до какви последствия може да доведе непочистването му? Научете нашите професионални и обосновани отговори на тези и още интересни въпроси.

зъбен камък пародонтит усложнения гингивит

Защо лечението на пародонтит изисква време?

Защо лечението на пародонтит изисква време?

За лечението на пародонтитът е изключително важна съвместната работа с пациента. Необходимо е желание, търпение и усилия, както от страна на пациентите, така и от лекарите. Процесът на лечение е строго индивидуален и изисква време и постоянство.

пародонтит орална хигиена зъбен камък

Лечение на пародонтоза (пародонтит)?

Лечение на пародонтоза (пародонтит)?

Поддържането на здрави зъби зависи от пародонтално им здраве (състоянието на зъбоподдържащия апарат – венеца и костта). При наличие на прекомерно количество бактерии се стига до неговото възпалително и деструктивно заболяване, наречено пародонтит.

пародонтоза пародонтит кървене лош дъх гной загуба на зъб лечение

Лечение на гингивит

Лечение на гингивит

Гингивитът е възпаление на венците, което е обратимо при своевременно лечение. Много важно е пациентите да познават първите признаци, за да потърсят дентална помощ преди заболяването да обхване по-дълбоките тъкани и да се превърне в пародонтит.

гингивит кървене на венците болка във венците

Как да разпознаем пародонтозата (пародонтита)?

Как да разпознаем пародонтозата (пародонтита)?

Усещате неприятен дъх в устата, чувствате зъбите си разместени? Кървене? Има болка, зачервяване, оток, гноене? Появата на някой от тези признаци отново означава възпаление на венците, което впоследствие може да обхване и подлежащата кост, ако не бъде лекувано.

пародонтоза пародонтит кървене лош дъх загуба на зъб

Какво представлява гингивитът?

Какво представлява гингивитът?

Гингивитът е възпаление на венците, което е свързано с наличието на плака и/или зъбен камък. Много често пациентът не може да ги види сам - затова препоръчваме честите профилактични прегледи при лекар по дентална медицина, който може да диагностицира това заболяване.

гингивит кървене на венците болка във венците

Как влияе тютюнопушенето върху здравето на венците и зъбите?

Как влияе тютюнопушенето върху здравето на венците и зъбите?

Преди да започнете каквото и да е избелване, е задължително да направите консултация дентален лекар, който да прецени дали вашите зъби са подходящи за тази процедура.

здрави зъби орална хигиена гингивит пародонтит

Има ли връзка между диабета и заболяването на венците?

Има ли връзка между диабета и заболяването на венците?

Диабетът е системно хронично заболяване, което е свързано с нарушение на метаболизма на въглехидрати, протеини и мазнини, структурата и функцията на кръвоносните съдове.

почистване зъбен камък здрави зъби орална хигиена профилактика пародонтит

Какво представлява дълбокото почистване на зъбен камък?

Какво представлява дълбокото почистване на зъбен камък?

Дълбоко почистване на зъбите е почистването на кореновите повърхности, станали достъпни след формирането на джоб, т.е. при пациенти, които страдат от пародонтит (пародонтоза).Преди да започнете каквото и да е избелване, е задължително да направите консултация дентален лекар, който да прецени дали вашите зъби са подходящи за тази процедура.

почистване зъбен камък здрави зъби орална хигиена профилактика пародонтит

Гингивит по време на бременност

Гингивит по време на бременност

Нормално е по време на бременността да се наблюдават повишени нива на някои от половите хормони. Наред с всички промени, които настъпват в организма на жената по време на този период, се забелязва и изявено възпаление на венците дори при ниски нива на плаката. В резултат се наблюдава силно изявена симптоматика и дискомфорт. Промените започват през втория и третия триместър, като най-ясно изразени са около 8-мия месец.

гингивит бременност възстановяване орална хигиена

Защо поддържащата терапия след лечение на пародонтит е важна?

Защо поддържащата терапия след лечение на пародонтит е важна?

Поддържащата фаза е изключително важна част от пародонталната терапия,като интервалите са строго индивидуални и се определят от комплекс от фактори-мотивация на пациента за поддържане на перфектна орална хигиена , тежест и скорост на пародонталната деструкция.

възпалени венци зъбен камък кървене

Лечение на гингивит

 • Първоначален преглед
 • Снемане на индекс за плака и кървене
 • Почистване на плака, зъбен камък и полиране на зъбите
 • Насоки за добра орална хигиена
 • Ефективно лечение на възпалени венци в 3 посещения
Цена 390 лвВиж повече

Пакетът "Лечение на гингивит" осигурява ефективно лечение на възпалени венци в рамките на 3 посещения. За целта ще е необходимо да си носите вашите лични средства за хигиена, за да направим анализ на начина, по който ги използвате и при нужда да го коригираме.

Пакетът е предназначен за пациенти с проблемни венци и включва преглед, снемане на 2 основни индекса - за плака и кървене, прецизно отстраняване на плаката, зъбния камък и полиране на зъбите. Завършваме с насоки за поддържане на правилна орална у дома и проследяване на постигнатите резултати.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Радост Координатор пациенти

Ноел Координатор пациенти

Силви Координатор пациенти

Алис Координатор пациенти

Емилияна Дентален асистент

Божидар Дентален асистент

Д-р Стоян Казаков Хирург

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мерилин Бориславова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Божидар Настанлиев Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Стелиана Василева Зъболекар

Белис Зъболекар

Яник Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Габи Дентален асистент

Ани Дентален асистент

Георги Дентален асистент