Технологиите в помощ за успешното лечение на коренови канали

д-р Младен Камбов

За лечението на коренови канали се изисква висока компетентност, прецизност и търпение. От голямо значение също е използването на съвременните технологии - денталният микроскоп е задължително условие.

За успеха на кореновото лечение от голямо значение е компетентността на един зъболекар да определи точно дължината на кореновия канал. За да предпазим пациента от вредното действие на иригационните разтвори и за да предотвратим попадането на бактерии в работното ни поле, ние в дентална клиника Камбов в София използваме кофердам.

При лечението на кореновите канали вашият зъболекар премахва увредената зъбна тъкан и си осигурява достъп до каналите на зъба. След това с помощта на ендодонтски инструменти се опитва да достигне до края на канала. В Дентална Клиника Камбов, за да сме сигурни, че сме стигнали до края на канала и ще успеем да дезинфекцираме целия канал, всеки един зъболекар използва апекслокатор. С негова помощ можем много точно да определим дължината на канала и да гарантираме качеството на нашето кореново лечение. Как се осъществява то?

Съвременно решение за коренови канали

Единият край се поставя на устната на пациента с помощта на клипса, а другият край се закача на ендодонтския инструмент. Движейки инструмента в канала, апаратът ни показва къде се намираме и ни сигнализира визуално и звуково, когато достигнем до края на канала, така наречения апекс. След това ние фиксираме тази дължина и разширяваме канала, така че да може иригационните разтвори да достигнат до края на канала и да премахнат всички намиращи се там бактерии. Лечението завършва със запълване на кореновите канали, което се потвърждава с контролна рентгенография. След това зъбът се завършва с пломба или коронка.

За провеждането на съвременно зъболечение от голямо значение са както квалификацията на зъболекаря, така и използването на съвременните технологии.

Използването на микроскоп е задължително условие при извършването на прецизни дейности в зъболечението - например лечение на коренови канали или отстраняване на счупен инструмент, тъй като в тези случаи се работи в диаметър от едва 1-2 мм и без необходимото увеличение и светлина. Все едно да работите на сляпо - рискът да се направи перфорация и да се наложи изваждане на зъба е много голям. Затова използваме микроскоп, благодарение на който виждаме 20 пъти по-добре.

Теми

 • Пълна промяна

  Всички теми свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка.

 • Ортодонтско лечение

  Всичко за коригирането на захапката и отстраняването на зъбно-челюстните деформации.

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Изваждане на мъдреци

  Най-важната информация за изваждането на зъби и подготовката за предстоящи хирургични намеси.

 • Съветите на вашия зъболекар

  Полезна и интересна информация, както и съвети за здравето на вашите зъби.

Сертификат за качеството на лечение

В Дентална клиника Камбов издаваме сертификат за качество, гарантиращ всяка една манипулация, която е част от плана ви за лечение за срок от 5 години. Този сертификат гарантира, че ще получите най-доброто и съвременно лечение, с най-добрите материали и най-добрите зъботехници.

Премахване на счупен инструмент в зъб

Премахване на счупен инструмент в зъб

Фрагментите от стоматологични инструменти в кореновите канали създават предпоставки за запушването им и появата на по-големи проблеми. Премахването им може да бъде извършено с прецизност само от специалист с богат опит.

премахване счупен инструмент лечение болка писващ зъб

Опасности при умъртвяването на зъб с арсен

Опасности при умъртвяването на зъб с арсен

От дълго време арсенът се използва за умъртвяване на зъба и облекчаване на болките при възпаление. Но дали този метод е безопасен и това ли е единственият начин за справяне с болките при възпаление на зъбите? Отговорът на тези въпроси е: не!

арсен умъртяване възпаление болка

Болка във вече умъртвен зъб

Болка във вече умъртвен зъб

Кореновото лечение на зъбите понякога е сложен и времеотнемащ процес. За отстраняване на инфекцията от канала е необходимо както той да се разшири до определен размер, така и дезинфекционните разтвори, които се използват при обработката му, да престоят достатъчно време в канала.

болка умъртвен зъб кореново лечение

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Радост Координатор пациенти

Нора Координатор пациенти

Йорданка Координатор пациенти

Бориса Координатор пациенти

Емилияна Дентален асистент

Божидар Дентален асистент

Д-р Гергана Тигалонова Зъболекар

Д-р Стоян Казаков Хирург

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мерилин Бориславова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Божидар Настанлиев Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Стелиана Василева Зъболекар

Д-р Белис Алексиева Зъболекар

Д-р Георги Стойчев Зъболекар

Яник Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Габи Дентален асистент

Ани Дентален асистент