Д-р Стелиана Ташкова

Поддържането на здрави зъби зависи от пародонтално им здраве (състоянието на зъбоподдържащия апарат – венеца и костта). При наличие на прекомерно количество бактерии се стига до неговото възпалително и деструктивно заболяване, наречено пародонтит. Започва с възпаление на венеца (гингивит), чиято липса на лечение води до разпространяването на инфекцията и достигането ѝ до костта на зъба (пародонтит). Резултатът от него е стопяване на костта, разклащане на зъбите и загубата им, ако не бъде лекувано навреме. Този процес е продължителен и безболезнен.

Какви симптоми има ?

Характеризира се със зачервени и с оточни венци, кървене при миене на зъби, чувствителни зъби, лош дъх, а в по-напредналите етапи и патологична подвижност на зъбите.

Схема

Какво цели лечението ?

В основата на пародонталното лечението е запазване на зъбите, които са перспективни и могат да останат дълго време в устната кухина. За да се случи това, е необходимо да стопираме възпалението и пациентът да е обучен да спазва ефективна орална хигиена. Първото ни осигурява здрави тъкани около зъба, а добрата хигиена – дългосрочност на постигнатите резултати. Лечението в денталния кабинет представлява почистване на плаката (консорциум от бактерии, които възпаляват тъканите) и зъбния камък (втвърдената плака) над нивото на венеца. С това постигаме здравето му и създаваме условия пациентът да поддържа добра хигиена. Следващата стъпка е почистване под нивото на венеца с местна упойка.

Каква е ролята на пациента при лечението?

В хода на успешното лечение пациентът трябва активно да съдейства, тъй като без негова помощ не можем да постигнем задоволителни крайни резултати, дори при прилагане на най-съвременните техники и апарати. Ежедневното ефективно отстраняване на микроорганизмите, като причинител на пародонталното заболяване, е неизменна част от процеса.

Какво се случва с костта и дълбоките джобове ?

Целта на лечението е да не прогресира възпалението в костта и да не я стопява допълнително (костта не възвръща първоначалната си позиция). Следваща стъпка от лечението е оценка на джобовете и намаляването им до стойности, които пациентът може да почиства и поддържа здрави. Възможно е да се наложи хирургична интервенция.

Какво да очакваме след прекарано лечение?

 • Намалено количество микрооргнизми;
 • Намаление на възпалението;
 • Здрави, бледорозови венци;
 • Намаляване или стопиране на кървенето;
 • Намаляване дълбочината на джобовете;
 • Стабилизиране подвижността на зъби;
 • Възможно е заради намаляване на отока венците да се отдръпнат;

Важен етап от лечението са поддържащите визити и проследяването на състоянието.

 • Пародонталното заболяване е често срещано при пациенти над 30 г., което води до загуба на зъби.
 • Навременното диагностициране и лечение могат да спрат развитието на заболяването и да позволят запазването на зъбите.
 • Постигнатите резултати могат да се задържат във времето, само и единствено при активно участие на пациента в лечебния процес.

Преди лечението

Преди

 • Състояние на пациент с пародонтит преди започване на лечението.

4 седмици след лечението

След 4 седмици

 • Състояние на венците 4 седмици след започване на лечението.

Теми

Сертификат за качеството на лечение

В Дентална клиника Камбов издаваме сертификат за качество, гарантиращ всяка една манипулация, която е част от плана ви за лечение за срок от 5 години. Този сертификат гарантира, че ще получите най-доброто и съвременно лечение, с най-добрите материали и най-добрите зъботехници.

Как да разпознаем пародонтозата (пародонтита)?

Как да разпознаем пародонтозата (пародонтита)?

Усещате неприятен дъх в устата, чувствате зъбите си разместени? Кървене? Има болка, зачервяване, оток, гноене? Появата на някой от тези признаци отново означава възпаление на венците, което впоследствие може да обхване и подлежащата кост, ако не бъде лекувано.

пародонтоза пародонтит кървене лош дъх гной загуба на зъб

Гингивит по време на бременност

Нормално е по време на бременността да се наблюдават повишени нива на някои от половите хормони. Наред с всички промени, които настъпват в организма на жената по време на този период, се забелязва и изявено възпаление на венците дори при ниски нива на плаката. В резултат се наблюдава силно изявена симптоматика и дискомфорт. Промените започват през втория и третия триместър, като най-ясно изразени са около 8-мия месец.

гингивит бременност възстановяване орална хигиена

Гингивити като следствие от системни състояния и заболявания

Основната причина за пародонталните проблеми е лошата орална хигиена, създаваща предпоставки за развитие на микроорганизми. По този начин се развиват плак-индуцираните (причинени от плака) гингивални заболявания. Съществува обаче и друга голяма група – НЕплак-индуцирани гингивити. Те могат да бъдат причинени от специфични бактерии, вируси, гъбички, но също така и от системни заболявания, част от които ще разгледаме в настоящата статия.

гингивит болка възстановяване орална хигиена

Дентална грижа +

 • Редовна грижа за зъбите и венците
 • Периодичен профилактичен преглед
 • Почистване на зъбен камък
 • 2 посещения годишно за 5 години
Цена 600 лвВиж повече

Създадохме пакета "Дентална грижа +" специално за всеки, който знае колко е важна редовната грижа за зъбите и венците. С пакета "Дентална Грижа +" не е необходимо да помните кога последно сте били на зъболекар, ние поемаме ангажимента да ви уведомим за всяко посещение и да се погрижим всичко да е наред със здравето на вашата усмивка.

Пакетът е предназначен за пациенти, които държат на редовната грижа за зъбите и венците и искат да я планират дългосрочно. С този пакет вие получавате 5 години сигурна грижа за своите венци и зъби на много изгодна цена. Цената на пакета се заплаща накуп. Пакетът се използва индивидуално. Включва преглед и почистване на зъбен камък 2 пъти годишно за следващите 5 години, като клиниката определя месеците през съответната година, в рамките на които можете да изберете удобен за вас час за посещение. Пакетът е подходящ за профилактика след приключило лечение на пародонтит, но не и за основна терапия на проблема.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти