Лош дъх. Причини и начини за справяне с проблема

д-р Светлана Стоянова

Лошият дъх, който се появява без конкретна причина (например след консумиране на силно подправена храна), обикновенно означава, че е необходимо да посетите зъболекар, който да локализира източника на проблема.

Всеки човек през живота си се е сблъсквал с лош дъх в устата (халитоза). Какво представлява неприятното ухание и кога появата му е основателна причина за притеснения и дава повод за консултация със зъболекар?

Халитозата, както знаем , е неприятна миризма, която се усеща от устата. Понякога тя е толкова силна, че се усеща дори при вдишване и издишване. Този проблем често кара хората да се изолират и да избягват да разговарят с другите, тъй като се притесняват и това влияе на тяхното самочувствие. В тези случаи, казват специалистите от дентална клиника Камбов в София, притесненията са напълно основателни, тъй като това говори за наличието на проблем! В подобна ситуация е добре да се обърнете към добър зъболекар!

Задължително е на проблема да се обърне сериозно внимание и да бъде установен източникът за появата на лошия дъх. Първата стъпка е посещението при зъболекар.

Имате неправилна устна хигиена

Повечето хора смятат, че миенето на зъби два пъти дневно е достатъчно. Правят го принципно, без да се замислят, че всъщност не честотата, а начинът на миене е по-важен. Трябва да се прави разлика дали едни зъби са мити, или са чисти. Недоброто почистване на зъбите и междузъбните пространства води до задържането на храна и плака, а това води до появата на лош дъх, причина номер едно за появата на проблема. Вашият зъболекар ще ви направи обстоен преглед и ще ви помогне да подобрите техниката си на миене, така че да бъде тя ефективна.

Имате натрупан зъбен камък

Натрупаният зъбен камък издава колко често посещавате своя зъболекар и дали се грижите за устната си хигиена! Образуването на зъбен камък е вследствие от тютюнопушене и неправилна устна хигиена. Това е задържане на плака и хранителни остатъци, които, ако не бъдат отстранени навреме, се втвърдяват. Зъбният камък крие не само много рискове за здравето на зъбите и венците, а и е поредната причина за появата на лош дъх. Зъболекарят ще отстрани нежеланите натрупвания и ще ви даде съвети и насоки за по-добра грижа за зъбите.

Има случаи, когато причината за появата на халитоза не е от устната кухина

 • Вирусно заболяване или настинка. По време на зимните месеци често сме атакувани от вируси. Когато организмът ни боледува, дъхът в устата се променя.
 • Диабет, проблеми с бъбреците, белодробни заболявания, хормонални проблеми и други. При наличието на някое от изброените заболявания дъхът става тежък и има различна специфична миризма. В тези случаи трябва да се обърнете към вашия личен лекар.

Лош дъх в устата

 • Сутрин след ставане от сън. Това е напълно нормално! Когато спите, организмът ви произвежда значително по-малки количества слюнка, и това позволява развитието на бактерии, отговарящи за лошия дъх.
 • При сухота в устата. Честото пиене на вода е полезно, тъй като когато устата пресъхва, се появява лош дъх.
 • Лош дъх от глад. Спазването на постоянни диети и гладуването влияят неблагоприятно на дъха в устата.
 • Когато вземате лекарства. Вземането на лекарства също оказва влияние върху дъха в устата. Хубавото е, че след приключването на приема нещата бързо се оправят.
 • Алкохол и тютюнопушене. Това са две основни причини за неприятен дъх от устата, особено когато са в комбинация. Препоръчително е пушачите да посещават редовно своя зъболекар, за да правят профилактика и да се предпазят от появата на лош дъх вследствие на тютюнопушене.
 • Храна, сосове, подправки. В днешно време в менюто навлязоха все по-екзотични и пикантни подправки, които се използват при приготвянето на храната. Някои от тях оказват влияние на дъха ни не само през целия ден, а и на следващия. Кои са тези храни ще поясним допълнително, като отделим внимание и на някои бързи трикове за свеж дъх и справяне с неприятна миризма в устата.

Теми

 • Естетична стоматология

  Всички теми, свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка

 • Консервативно зъболечение

  В тази тема ще обсъждаме и коментираме всичко, свързано с пломбите.

 • Профилактична грижа

  Какво да направим, за да не се налага да търсим спешна помощ и да запазим зъбите си здрави.

 • Имплантология

  Всичко за зъбните импланти - изкуствени заместители на загубени зъби. Защо, как се поставят и колко струва?

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Хирургична стоматология

  Тук ще коментираме теми за извадени зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Протетична стоматология

  Тук ще откриете информция за коронки, мостове и всичко около тях.

 • Ендодонтия

  Всичко за умъртвените зъби, кореновото лечение и ваденето на нерви.

 • Ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

Дентална грижа +

 • Редовна грижа за зъбите и венците
 • Периодичен профилактичен преглед
 • Почистване на зъбен камък
 • 2 посещения годишно за 5 години
Цена 600 лвВиж повече

Създадохме пакета "Дентална грижа +" специално за всеки, който знае колко е важна редовната грижа за зъбите и венците. С пакета "Дентална Грижа +" не е необходимо да помните кога последно сте били на зъболекар, ние поемаме ангажимента да ви уведомим за всяко посещение и да се погрижим всичко да е наред със здравето на вашата усмивка.

Пакетът е предназначен за пациенти, които държат на редовната грижа за зъбите и венците и искат да я планират дългосрочно. С този пакет вие получавате 5 години сигурна грижа за своите венци и зъби на много изгодна цена. Цената на пакета се заплаща накуп. Пакетът се използва индивидуално. Включва преглед и почистване на зъбен камък 2 пъти годишно за следващите 5 години, като клиниката определя месеците през съответната година, в рамките на които можете да изберете удобен за вас час за посещение. Пакетът е подходящ за профилактика след приключило лечение на пародонтит, но не и за основна терапия на проблема.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

С грижа за здравето на нашите пациенти

Кой ще вилекува?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Доверието между лекар и пациент е от изключително значение за нас, а то се гради стъпка по стъпка.

Зъболекар
Зъболекар
Зъболекар

д-р Лора Дупчанова Зъболекар

д-р Светлана Стоянова Зъболекар

д-р Младен Камбов Зъболекар

д-р Мартин Иванов Зъболекар

Не просто екип, а оркестър

Кой ще се погрижиза вас?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Ще се погрижим да не ви липсва нищо на зъболекарския стол, а накрая ще ви изпратим с усмивка.

Администратор
Администратор

Мадлена Дочева дентален асистент

Стелиана Тaшкова дентален асистент

Василена Василева дентален асистент

Ще ви накараме да забравите, че сте на зъболекар

Кой ще випосрещне?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Усмихнати и позитивни, те ще се погрижат да се почувствате специални.

Дентален асистент
Дентален асистент
Дентален асистент

Магдалена Радка, Радослава Администратори