Лош дъх. Причини и начини за справяне с проблема

д-р Светлана Стоянова

Лошият дъх, който се появява без конкретна причина (например след консумиране на силно подправена храна), обикновенно означава, че е необходимо да посетите зъболекар, който да локализира източника на проблема.

Всеки човек през живота си се е сблъсквал с лош дъх в устата (халитоза). Какво представлява неприятното ухание и кога появата му е основателна причина за притеснения и дава повод за консултация със зъболекар?

Халитозата, както знаем , е неприятна миризма, която се усеща от устата. Понякога тя е толкова силна, че се усеща дори при вдишване и издишване. Този проблем често кара хората да се изолират и да избягват да разговарят с другите, тъй като се притесняват и това влияе на тяхното самочувствие. В тези случаи, казват специалистите от дентална клиника Камбов в София, притесненията са напълно основателни, тъй като това говори за наличието на проблем! В подобна ситуация е добре да се обърнете към добър зъболекар!

Задължително е на проблема да се обърне сериозно внимание и да бъде установен източникът за появата на лошия дъх. Първата стъпка е посещението при зъболекар.

Имате неправилна устна хигиена

Повечето хора смятат, че миенето на зъби два пъти дневно е достатъчно. Правят го принципно, без да се замислят, че всъщност не честотата, а начинът на миене е по-важен. Трябва да се прави разлика дали едни зъби са мити, или са чисти. Недоброто почистване на зъбите и междузъбните пространства води до задържането на храна и плака, а това води до появата на лош дъх, причина номер едно за появата на проблема. Вашият зъболекар ще ви направи обстоен преглед и ще ви помогне да подобрите техниката си на миене, така че да бъде тя ефективна.

Имате натрупан зъбен камък

Натрупаният зъбен камък издава колко често посещавате своя зъболекар и дали се грижите за устната си хигиена! Образуването на зъбен камък е вследствие от тютюнопушене и неправилна устна хигиена. Това е задържане на плака и хранителни остатъци, които, ако не бъдат отстранени навреме, се втвърдяват. Зъбният камък крие не само много рискове за здравето на зъбите и венците, а и е поредната причина за появата на лош дъх. Зъболекарят ще отстрани нежеланите натрупвания и ще ви даде съвети и насоки за по-добра грижа за зъбите.

Има случаи, когато причината за появата на халитоза не е от устната кухина

 • Вирусно заболяване или настинка. По време на зимните месеци често сме атакувани от вируси. Когато организмът ни боледува, дъхът в устата се променя.
 • Диабет, проблеми с бъбреците, белодробни заболявания, хормонални проблеми и други. При наличието на някое от изброените заболявания дъхът става тежък и има различна специфична миризма. В тези случаи трябва да се обърнете към вашия личен лекар.

Лош дъх в устата

 • Сутрин след ставане от сън. Това е напълно нормално! Когато спите, организмът ви произвежда значително по-малки количества слюнка, и това позволява развитието на бактерии, отговарящи за лошия дъх.
 • При сухота в устата. Честото пиене на вода е полезно, тъй като когато устата пресъхва, се появява лош дъх.
 • Лош дъх от глад. Спазването на постоянни диети и гладуването влияят неблагоприятно на дъха в устата.
 • Когато вземате лекарства. Вземането на лекарства също оказва влияние върху дъха в устата. Хубавото е, че след приключването на приема нещата бързо се оправят.
 • Алкохол и тютюнопушене. Това са две основни причини за неприятен дъх от устата, особено когато са в комбинация. Препоръчително е пушачите да посещават редовно своя зъболекар, за да правят профилактика и да се предпазят от появата на лош дъх вследствие на тютюнопушене.
 • Храна, сосове, подправки. В днешно време в менюто навлязоха все по-екзотични и пикантни подправки, които се използват при приготвянето на храната. Някои от тях оказват влияние на дъха ни не само през целия ден, а и на следващия. Кои са тези храни ще поясним допълнително, като отделим внимание и на някои бързи трикове за свеж дъх и справяне с неприятна миризма в устата.

Теми

 • Естетична стоматология

  Всички теми, свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка

 • Консервативно зъболечение

  В тази тема ще обсъждаме и коментираме всичко, свързано с пломбите.

 • Профилактична грижа

  Какво да направим, за да не се налага да търсим спешна помощ и да запазим зъбите си здрави.

 • Имплантология

  Всичко за зъбните импланти - изкуствени заместители на загубени зъби. Защо, как се поставят и колко струва?

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Хирургична стоматология

  Тук ще коментираме теми за извадени зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Протетична стоматология

  Тук ще откриете информция за коронки, мостове и всичко около тях.

 • Ендодонтия

  Всичко за умъртвените зъби, кореновото лечение и ваденето на нерви.

 • Ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

Дентална грижа +

 • Редовна грижа за зъбите и венците
 • Периодичен профилактичен преглед
 • Почистване на зъбен камък
 • 2 посещения годишно за 5 години
Цена 600 лвВиж повече

Създадохме пакета "Дентална грижа +" специално за всеки, който знае колко е важна редовната грижа за зъбите и венците. С пакета "Дентална Грижа +" не е необходимо да помните кога последно сте били на зъболекар, ние поемаме ангажимента да ви уведомим за всяко посещение и да се погрижим всичко да е наред със здравето на вашата усмивка.

Пакетът е предназначен за пациенти, които държат на редовната грижа за зъбите и венците и искат да я планират дългосрочно. С този пакет вие получавате 5 години сигурна грижа за своите венци и зъби на много изгодна цена. Цената на пакета се заплаща накуп. Пакетът се използва индивидуално. Включва преглед и почистване на зъбен камък 2 пъти годишно за следващите 5 години, като клиниката определя месеците през съответната година, в рамките на които можете да изберете удобен за вас час за посещение. Пакетът е подходящ за профилактика след приключило лечение на пародонтит, но не и за основна терапия на проблема.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти