Последствия при непочистване на зъбен камък

Д-р Мерилин Бориславова

Защо се натрупва зъбният камък и до какви последствия може да доведе непочистването му? Ще ви запознаем с нашите професионални и обосновани отговори на тези и още интересни въпроси.

Всички знаем, че натрупаният зъбен камък води до възпаление и кървене на венците, но какво всъщност представлява той?

След измиване на зъбите има определени места в съзъбието, които са по-труднодостъпни за четката и често остават непочистени. Хранителните остатъци там полепват по зъбните повърхности и образуват мек биофилм - това е зъбната плака. След определен период от време, ако плаката не бъде отстранена, под действие на йоните от слюнката, тя минерализира (втвърдява се) и се превръща в зъбен камък.

Зъбният камък е съвкупност от огромно количество микроорганизми. Те отделят вредни вещества - токсини и ензими, които причиняват възпаление на венците - това е т.нар. гингивит.

Какво става, ако не почистим зъбният камък навреме?

Гингивитът е обратимо състояние - при отстраняване на зъбния камък, венците оздравяват напълно. Ако обаче, той остане за по-дълъг период от време, възпалението ангажира и по-дълбоко лежащите тъкани около зъбите - образуват се пародонтални джобове и костта започва да се стопява-така гингивитът преминава в Пародонтит.

Случай с големи отлагания от зъбен камък на пациент с пародонтит.

Преди След

До какво води зъбният камък при пациенти без и при такива с установен Пародонтит?

 • Както беше споменато, ако не почистваме регулярно зъбният камък, той може да стане причина в съзъбието да се развие Пародонтит по пътя: здраве -> натрупване на зъбен камък -> гингивит (при липса на почистване) -> пародонтит

 • Ако пациентът е вече диагностициран с пародонтит, той трябва да бъде изключително стриктен в поддържането на здрави и чисти венци и зъби. В противен случай натрупването на зъбен камък ще ускори прогресията на пародонтита, което крие риск от загуба на зъби.

Каква е разликата между надвенечният и подвенечният зъбен камък?

 • Зъбният камък, който е над нивото на венеца, се нарича надвенечен. Обикновено той е жълто-кафяв и се вижда с просто око. Най-голямо количество се натрупва по вътрешните повърхности на долните предни зъби и по външните повърхности (към бузата) на горните кътници. Причината за това, освен липсата на добро почистване, е анатомична - на тези места се отварят изходните канали на големите слюнчени жлези и слюнката там е по-концентрирана.

 • Зъбният камък под нивото на венеца се нарича подвенечен. Той е по-тъмно пигментиран, по-трудно видим и по-здраво закрепен за зъбните повърхности. Именно той е причина и за образуването на пародонтални джобове.

Имам черни петна по зъбите - това зъбен камък ли е?

Черни петна се получават най-често при пушачи или хора, които консумират чай, кафе, вино в по-големи количества. Те могат да бъдат както по свободните гладки повърхности на зъбите, така и върху натрупан зъбен камък. Независимо къде се намират налепите, те могат да бъдат отстранени при професионално почистване от дентален лекар. По този начин венците ще бъдат здрави, зъбите перфектно полирани, а усмивката по-красива и бяла.

Случай с черни петна в комбинация със зъбен камък при пациент с Пародонтит: Черни петна в комбинация със зъбен камък

Теми

 • Пълна промяна

  Всички теми свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка.

 • Ортодонтско лечение

  Всичко за коригирането на захапката и отстраняването на зъбно-челюстните деформации.

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Изваждане на мъдреци

  Най-важната информация за изваждането на зъби и подготовката за предстоящи хирургични намеси.

 • Съветите на вашия зъболекар

  Полезна и интересна информация, както и съвети за здравето на вашите зъби.

Въпроси и отговори

Сертификат за качеството на лечение

В Дентална клиника Камбов издаваме сертификат за качество, гарантиращ всяка една манипулация, която е част от плана ви за лечение за срок от 5 години. Този сертификат гарантира, че ще получите най-доброто и съвременно лечение, с най-добрите материали и най-добрите зъботехници.

Защо лечението на пародонтит изисква време?

Защо лечението на пародонтит изисква време?

За лечението на пародонтитът е изключително важна съвместната работа с пациента. Необходимо е желание, търпение и усилия, както от страна на пациентите, така и от лекарите. Процесът на лечение е строго индивидуален и изисква време и постоянство.

пародонтит орална хигиена зъбен камък

Как да разпознаем пародонтозата (пародонтита)?

Как да разпознаем пародонтозата (пародонтита)?

Усещате неприятен дъх в устата, чувствате зъбите си разместени? Кървене? Има болка, зачервяване, оток, гноене? Появата на някой от тези признаци отново означава възпаление на венците, което впоследствие може да обхване и подлежащата кост, ако не бъде лекувано.

пародонтоза пародонтит кървене лош дъх загуба на зъб

Как влияе тютюнопушенето върху здравето на венците и зъбите?

Как влияе тютюнопушенето върху здравето на венците и зъбите?

Преди да започнете каквото и да е избелване, е задължително да направите консултация дентален лекар, който да прецени дали вашите зъби са подходящи за тази процедура.

здрави зъби орална хигиена гингивит пародонтит

Какво представлява гингивитът?

Какво представлява гингивитът?

Гингивитът е възпаление на венците, което е свързано с наличието на плака и/или зъбен камък. Много често пациентът не може да ги види сам - затова препоръчваме честите профилактични прегледи при лекар по дентална медицина, който може да диагностицира това заболяване.

гингивит кървене на венците болка във венците

Лечение на гингивит

Лечение на гингивит

Гингивитът е възпаление на венците, което е обратимо при своевременно лечение. Много важно е пациентите да познават първите признаци, за да потърсят дентална помощ преди заболяването да обхване по-дълбоките тъкани и да се превърне в пародонтит.

гингивит кървене на венците болка във венците

Има ли връзка между диабета и заболяването на венците?

Има ли връзка между диабета и заболяването на венците?

Диабетът е системно хронично заболяване, което е свързано с нарушение на метаболизма на въглехидрати, протеини и мазнини, структурата и функцията на кръвоносните съдове.

почистване зъбен камък здрави зъби орална хигиена профилактика пародонтит

Лечение на пародонтоза (пародонтит)?

Лечение на пародонтоза (пародонтит)?

Поддържането на здрави зъби зависи от пародонтално им здраве (състоянието на зъбоподдържащия апарат – венеца и костта). При наличие на прекомерно количество бактерии се стига до неговото възпалително и деструктивно заболяване, наречено пародонтит.

пародонтоза пародонтит кървене лош дъх гной загуба на зъб лечение

Какво представлява дълбокото почистване на зъбен камък?

Какво представлява дълбокото почистване на зъбен камък?

Дълбоко почистване на зъбите е почистването на кореновите повърхности, станали достъпни след формирането на джоб, т.е. при пациенти, които страдат от пародонтит (пародонтоза).Преди да започнете каквото и да е избелване, е задължително да направите консултация дентален лекар, който да прецени дали вашите зъби са подходящи за тази процедура.

почистване зъбен камък здрави зъби орална хигиена профилактика пародонтит

Защо поддържащата терапия след лечение на пародонтит е важна?

Защо поддържащата терапия след лечение на пародонтит е важна?

Поддържащата фаза е изключително важна част от пародонталната терапия,като интервалите са строго индивидуални и се определят от комплекс от фактори-мотивация на пациента за поддържане на перфектна орална хигиена , тежест и скорост на пародонталната деструкция.

възпалени венци зъбен камък кървене

Какво се случва, когато гингивитът не е лекуван навреме?

Какво се случва, когато гингивитът не е лекуван навреме?

Нелекуваният гингивит често прераства в пародонтално заболяване (пародонтоза). То води до стопяване на костта, а впоследствие и до загуба на зъбите. На този етап е от изключително важно значение пациентът да потърси професионална помощ и да се подложи на пародонтална терапия.

гингивит болка кървене на венците орална хигиена

Гингивит по време на бременност

Гингивит по време на бременност

Нормално е по време на бременността да се наблюдават повишени нива на някои от половите хормони. Наред с всички промени, които настъпват в организма на жената по време на този период, се забелязва и изявено възпаление на венците дори при ниски нива на плаката. В резултат се наблюдава силно изявена симптоматика и дискомфорт. Промените започват през втория и третия триместър, като най-ясно изразени са около 8-мия месец.

гингивит бременност възстановяване орална хигиена

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Радост Координатор пациенти

Ноел Координатор пациенти

Силви Координатор пациенти

Алис Координатор пациенти

Емилияна Дентален асистент

Божидар Дентален асистент

Д-р Стоян Казаков Хирург

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мерилин Бориславова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Божидар Настанлиев Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Стелиана Василева Зъболекар

Белис Зъболекар

Яник Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Габи Дентален асистент

Ани Дентален асистент

Георги Дентален асистент