Причини за подмяната на пломби

д-р Лора Дупчанова

Когато при възстановяването на зъбите не са постигнати форми, които максимално се доближават до анатомичните, или когато е използван неподходящ материал, е необходимо пломбата да се подмени за изграждането на по-добри междузъбни контакти.

Вече коментирахме основната причина за подмяната на пломби. Освен вторичния кариес съществуват и други фактори, които могат да са решаващи за подмяната на една пломба. При възстановяването на зъбите целта е да се постигат форми, които да се доближават максимално до естествената им анатомия. Важна роля при пломбите играе моделажът на адекватен апроксимален контакт – това е точката в междузъбните пространства, в която съседните зъби се допират. Апроксималните контакти предпазват от навлизането на храна между зъбите и по този начин защитават венците и спомагат за нормалните дъвкателни движения.

Когато плътният контакт липсва, се наблюдават възпаления на венечната папила, както и неприятни задържания на хранителни остатъци между зъбите, което пък може да доведе до образуването на кариеси. По тези причини при определени пациенти е необходима подмяната на пломби с цел изграждането на по-добри междузъбни контакти.

Пломба от амалгама

Пломба от амалгама

Друга причина за подмяната на пломби може да бъде неподходящият материал, от който са направени. Амалгамите, например, имат свойството да корозират и да набъбват с течение на времето, което нарушава функционалността им. При по-силни дъвкателни движения понякога се получават и фрактури на запълнените с амалгама зъби, тъй като този материал е по-твърд от естествените зъбни тъкани. Глас-йономерните цименти пък от своя страна не затварят достатъчно плътно и херметически зъбите, на които се поставят, защото са склонни към абсорбирането на вода. В тези случаи подмяната на пломбите може да бъде предприета, за да се предотврати образуването на вторични кариеси или счупвания.

Състояние след подмяна на пломба

Състояние след подмяна на пломба

Постигането на по-добра естетика, например на предните зъби, понякога също налага подмяната на оцветени пломби или на такива, които не отговарят на зъбните контури. При избелванията, например, може да бъде постигната промяна в цвета само на естествените зъбни тъкани, но не и на самите пломби, което прави подмяната им след края на избелването необходима и важна част от лечението.

Теми

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

С грижа за здравето на нашите пациенти

Кой ще вилекува?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Доверието между лекар и пациент е от изключително значение за нас, а то се гради стъпка по стъпка.

Зъболекар
Зъболекар
Зъболекар

д-р Лора Дупчанова Зъболекар

д-р Светлана Стоянова Зъболекар

д-р Младен Камбов Зъболекар

Не просто екип, а оркестър

Кой ще се погрижиза вас?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Ще се погрижим да не ви липсва нищо на зъболекарския стол, а накрая ще ви изпратим с усмивка.

Администратор
Администратор

Мадлена Дочева дентален асистент

Стелиана Тaшкова дентален асистент

Ще ви накараме да забравите, че сте на зъболекар

Кой ще випосрещне?

Свържете се с нас Станете част от екипа

Усмихнати и позитивни, те ще се погрижат да се почувствате специални.

Дентален асистент
Дентален асистент
Дентален асистент

Магдалена Радка, Радослава Администратори