Кои са най-важните неща за една добре направена пломба?

д-р Светлана Стоянова

Най-добра е онази пломба, която изглежда и се усеща от пациента така естествено, че не може да се познае къде е. За по-голяма прецизност използваме кофердам и нанасяме фотополимера послойно.

Най-важното за едно успешно лечение е доверието между зъболекар и пациент. Но как може пациентът да се довери на зъболекаря? Най-важното нещо за един зъболекар е да се запознае обстойно с проблема.

Използването на рентген и на микроскоп помага на стоматолога да се запознае с конкретните детайли на проблема и да състави план на лечение. Заснемането на началното и крайното състояние се прави от всеки добър зъболекар, тъй като това му позволява да добие представа за състоянието и да вземе най-доброто решение за лечение. Важното за пациента е да не изпитва болка или дискомфорт, докато е на зъболекарския стол. Използването на най-съвременните начини за обезболяване е гаранция за това.

Все по-популярно става използването на кофердам, което значително улеснява работата на един зъболекар, като изолира достъпа на слюнка до зъба и не позволява на лекарствата да попаднат в устата на пациента. По този начин пациентът се чувства по-спокоен, че машинката няма да докосне някоя част от устата му.

Благодарение на микроскопа дори и най-дребните проблеми не остават незабелязани. Понякога разликата между успеха и неуспеха на едно лечение се крие именно в дребните детайли. Работата с кофердам и микроскоп, макар и да изисква допълнителна квалификация на зъболекаря, оказва огромно въздействие върху повишаването на качеството на работата.

Фотополимерна пломба

Съществен елемент от изграждането на един зъб е това по какъв начин ще се нанесе фотополимерът. Тук ясно проличава компетентността и качеството на работа на един зъболекар. Послойното нанасяне значително намалява несъвършенствата на всички материали за изграждане, а именно тяхното свиване. Така се предотвратява образуването на процеп между пломбата и зъба, а работата на този зъболекар е с отлична оценка.

Възстановяването на анатомичните форми на зъба отнема повече време, но позволява правилното сдъвкване на храната и предотвратява задържането на храна между зъбите. Затова в дентална клиника Камбов в София предпочитаме да нанасяме фотополимера послойно.

Уви, единственото обективно нещо, което пациентът може да усети след края на лечението, е дали пломбата му е висока или не. Когато за една пломба се положат толкова много усилия, използването на некачествени материали е последното нещо, което зъболекарят може да си позволи.

Доверието между зъболекар и пациент е нещо, което се гради стъпка по стъпка. Затова всеки пациент трябва да знае кои са важните елементи на качественото лечение.

Теми

 • Естетична стоматология

  Всички теми, свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка

 • Консервативно зъболечение

  В тази тема ще обсъждаме и коментираме всичко, свързано с пломбите.

 • Профилактична грижа

  Какво да направим, за да не се налага да търсим спешна помощ и да запазим зъбите си здрави.

 • Имплантология

  Всичко за зъбните импланти - изкуствени заместители на загубени зъби. Защо, как се поставят и колко струва?

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Хирургична стоматология

  Тук ще коментираме теми за извадени зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Протетична стоматология

  Тук ще откриете информция за коронки, мостове и всичко около тях.

 • Ендодонтия

  Всичко за умъртвените зъби, кореновото лечение и ваденето на нерви.

 • Ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти