Как да преодолеем страха от посещението при зъболекар

д-р Младен Камбов

Съвременната стоматология разполага с оръжия срещу страха от посещението при зъболекар. Ужасът, предизвикан от неприятните спомени за болка, може да бъде преодолян.

Много хора изпитват ужас от мисълта, че трябва да посетят стоматологичния кабинет. В мислите им изплуват спомени от предишни болезнени срещи със зъболекар и в много случаи това ги кара да не търсят помощ, докато не ги заболи до степен, която не може да се търпи. Какви са оръжията на съвременното зъболечение за справяне със страха и болката?

Днес акцентът в лечението е изцяло върху комфорта на пациента на стола. И макар това да не е валидно за всички зъболекари, те стават все повече, а специалистите в дентална клиника Камбов в София са сред тях.

Всичко започва още с влизането на пациента в кабинета, а именно с приятната обстановка и ведрото настроение на персонала. Подходът на зъболекаря по време на прегледа също е много важен, за да може да се тушира страха на пациента. Голяма част от процедурите се извършват под упойка, което предотвратява усещането за болка на пациента. Много от пациентите обаче изпитват страх от самата упойка. Какви са нововъведенията в тази насока? Какво е важно при изпълнението, за да не се усети поставянето ѝ?

Използват се възможно най-тънките игли, като преди поставяне упойката се затопля, за да няма разлика между телесната температура и тази на анестетика (упойката). Мястото на обезболяване се подсушава с въздушен спрей и се нанася анестетичен гел с приятен аромат, който да обезчувстви мястото на поставяне на иглата. Използването на тази техника от зъболекар е доказало своята ефективност, като 8 от 10 пациенти съобщават, че почти не са я усетили.

Друг проблем е изтръпването на голяма част от устата, което може да трае 2-3 часа. За справянето с това се използва “интралигаментарна” анестезия, която се поставя в джобчето между зъба и венеца, като по този начин се обезболява само зъба, върху който се работи, с минимално изтръпване. Предимствата на тази техника са използването на съвсем малко упойка с висока степен на ефективност и минимално изтръпване и дискомфорт. За справянето със страха от зъболекар е необходим комплексен подход, включващ разбиране на нуждите на пациента, внимателно и компетентно отношение от страна на специалиста, използване на съвременна техника. С тези методи на зъболечение изцяло се променя и нагласата на пациента към посещението при зъболекар - няма страх и не се стига до болка.

Теми

 • Естетична стоматология

  Всички теми, свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка

 • Консервативно зъболечение

  В тази тема ще обсъждаме и коментираме всичко, свързано с пломбите.

 • Профилактична грижа

  Какво да направим, за да не се налага да търсим спешна помощ и да запазим зъбите си здрави.

 • Имплантология

  Всичко за зъбните импланти - изкуствени заместители на загубени зъби. Защо, как се поставят и колко струва?

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Хирургична стоматология

  Тук ще коментираме теми за извадени зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Протетична стоматология

  Тук ще откриете информция за коронки, мостове и всичко около тях.

 • Ендодонтия

  Всичко за умъртвените зъби, кореновото лечение и ваденето на нерви.

 • Ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти