д-р Светлана Стоянова

Когато нямате проблем със зъбите, правилната профилактика изисква почистването на зъбния камък да става поне веднъж на всеки шест месеца. Когато е налице пародонтит, този срок определено трябва да бъде по-кратък.

Почистване на зъбен камък. Какво представлява процедурата?

Почистването на зъбен камък е част от профилактиката и поддържането на зъбите здрави. Натрупаното количество издава колко често посещавате своя зъболекар. Какво представлява зъбният камък? Това са натрупвания върху повърхността на зъбите, състоящи се от клетки на организма, хранителни остатъци и плака, които с течение на времето се втвърдяват и образуват един дебел био филм, който впоследствие води до възпаление на венците.

За да се предпазим от образуването на зъбен камък, първо е важно да уточним какви са причините за образуването му. При преглед зъболекарят лесно може да установи първоизточника. Това могат да бъдат видът на храната, консистенцията на слюнката, хигиенните навици. Тези три фактора са определящи за количеството на натрупване, както и за местата, на които се образува. Друг много важен фактор е подреждането на зъбите.

Къде се образува?

Местата, на които най-често се образува зъбният камък, са по вътрешната част на долните зъби, отпред, както и в областта на шестите зъби на горната челюст. Това е обусловено от факта, че там се отварят слюнчните жлези, като долните са две - субмандибуларната и сублингвалната, а отгоре се отваря паротидната жлеза.

Когато нямаме проблем със зъбите и венците, е желателно почистването на зъбния камък да става поне веднъж на всеки шест месеца, но когато е налице пародонтит или пародонтоза, този срок определено трябва да бъде по-кратък.

Почистване на зъбен камък

Почистването на зъбен камък протича в рамките от половин до един час, като това зависи от количеството на натрупване. Когато се прави редовно и посещенията при зъболекар са регулярни, времето може да бъде съкратено значително.

Съвременните методи за почистване на зъбен камък, които използваме в дентална клиника Камбов в София, включват работата с ултразвук и еърфлоу. Ултразвукът е инструмент с остър връх, който посредством трептенето си с ултразвукова честота само с докосването на върха на инструмента до зъбите разбива намиращия се там зъбен камък. Еърфлоу работи със сода, която, смесена с вода, заглажда повърхността на зъбите и достига на места, където трудно бихме достигнали с други инструменти.

Важно е да се знае и всеки добър зъболекар трябва да предупреждава, че по време на манипулацията е нормално да има кървене, тъй като най-често тъканите около зъбния камък са възпалени и при почистването му понякога кървят доста по-обилно. При някои пациенти този ефект се наблюдава дори при миене с четка за зъби.

Полирането е също толкова важна процедура, колкото и почистването на зъбния камък. Двете процедури са неразривно свързани, тъй като полирането фино и финално заглажда и предпазва от бързото образуване на нов зъбен камък.

Процедурата по почистване на зъбен камък и полиране на зъбите е безболезнена, в повечето случаи се определя от пациентите като приятна, а при някои от тях дори се наблюдава лек ефект на избелване.

Теми

 • Естетична стоматология

  Всички теми, свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка

 • Консервативно зъболечение

  В тази тема ще обсъждаме и коментираме всичко, свързано с пломбите.

 • Профилактична грижа

  Какво да направим, за да не се налага да търсим спешна помощ и да запазим зъбите си здрави.

 • Имплантология

  Всичко за зъбните импланти - изкуствени заместители на загубени зъби. Защо, как се поставят и колко струва?

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Хирургична стоматология

  Тук ще коментираме теми за извадени зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Протетична стоматология

  Тук ще откриете информция за коронки, мостове и всичко около тях.

 • Ендодонтия

  Всичко за умъртвените зъби, кореновото лечение и ваденето на нерви.

 • Ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

Дентална грижа +

 • Редовна грижа за зъбите и венците
 • Периодичен профилактичен преглед
 • Почистване на зъбен камък
 • 2 посещения годишно за 5 години
Цена 600 лвВиж повече

Създадохме пакета "Дентална грижа +" специално за всеки, който знае колко е важна редовната грижа за зъбите и венците. С пакета "Дентална Грижа +" не е необходимо да помните кога последно сте били на зъболекар, ние поемаме ангажимента да ви уведомим за всяко посещение и да се погрижим всичко да е наред със здравето на вашата усмивка.

Пакетът е предназначен за пациенти, които държат на редовната грижа за зъбите и венците и искат да я планират дългосрочно. С този пакет вие получавате 5 години сигурна грижа за своите венци и зъби на много изгодна цена. Цената на пакета се заплаща накуп. Пакетът се използва индивидуално. Включва преглед и почистване на зъбен камък 2 пъти годишно за следващите 5 години, като клиниката определя месеците през съответната година, в рамките на които можете да изберете удобен за вас час за посещение. Пакетът е подходящ за профилактика след приключило лечение на пародонтит, но не и за основна терапия на проблема.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти