Стискане или скърцане на зъби

д-р Светлана Стоянова

Бруксизмът е състояние, на което повечето пациенти не обръщат внимание. При по-леките форми стискането и скърцането на зъби не създава сериозни проблеми, но при тежки случаи се появяват характерни симптоми.

Бруксизъм и бруксомания (стискане или скърцане на зъби) са често срещани и пренебрегвани проблеми. Много хора, които идват в дентална клиника Камбов в София, дори не знаят, че ги имат, но са наясно с някои от симптомите за тях, без да осъзнават от какво се предизвикват. Нека разясним какво се крие зад термините "бруксомания" и "бруксизъм". Бруксизмът е парафункция на дъвкателния апарат, която се изразява в стискане и скърцане със зъби, докато бруксоманията е статично стискане на зъби. В много от случаите е само по време на сън и не се осъзнава от човека, който го извършва, но при бруксизма може да се чуе от партньора, като звукът при скърцането може да е толкова силен, че да го събуди.

При по-леките форми това не създава никакви проблеми. При тежки случаи обаче се появяват симптоми като главоболие, болки в темпоро-мандибуларната става и мускулите, чувствителност в зъбите, износване и дори отчупване на зъби. Причините за това състояние не са съвсем изяснени, отдава се голямо значение на стреса, като може да се дължи и на неправилно подредени зъби. Диагностицирането на този проблем понякога е много трудно, защото пациентът не знае за него и не го съобщава при анамнезата. При прегледа обаче се установяват абразивни фасетки по зъбите (изтрити части от зъбната повърхност), пациентът съобщава за болки в мускулите или зъбите сутрин или казва, че партньорът му го чува да скърца със зъби нощем. При съмнение може да се използват и специални диагностични лентички, които регистрират мускулната активност през нощта. Те се залепват за бузата и на сутринта се отчита резултатът, който се изписва на самата лентичка.

Какво може да се направи по въпроса?

При тежки случаи, когато са налице гореописаните симптоми, се изработват шини, които предпазват зъбите от по-голямо изтриване. Те могат да са изработени от твърда или мека пластмаса, или да бъдат комбинация от двете. Комбинирането им с техники за намаляване на стреса, като медитация и йога, показва добри резултати. При определени случаи могат да се назначат и миорелаксанти, които се вземат преди сън за успокояване на мускулатурата. При проблеми в дъвкателната функция и появата на силна чувствителност се прави корекция на изтритите зъби. Установяването на бруксизма е много важно при планирането на случаи, които засягат повече зъби, тъй като това може да провали цялото лечение. Консултирайте се със своя зъболекар, ако имате някои от изброените симптоми, при необходимост той ще ви препоръча и подходяща шина.

Теми

 • Естетична стоматология

  Всички теми, свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка

 • Консервативно зъболечение

  В тази тема ще обсъждаме и коментираме всичко, свързано с пломбите.

 • Профилактична грижа

  Какво да направим, за да не се налага да търсим спешна помощ и да запазим зъбите си здрави.

 • Имплантология

  Всичко за зъбните импланти - изкуствени заместители на загубени зъби. Защо, как се поставят и колко струва?

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Хирургична стоматология

  Тук ще коментираме теми за извадени зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Протетична стоматология

  Тук ще откриете информция за коронки, мостове и всичко около тях.

 • Ендодонтия

  Всичко за умъртвените зъби, кореновото лечение и ваденето на нерви.

 • Ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти