6 митa за почистването на зъбния камък

д-р Лора Дупчанова

Използването на различни домашни средства за почистването на зъбния камък не просто не e ефективно, но и би могло да доведе до трайно травмиране на емайла и венеца.

Можете да почистите зъбния си камък в домашни условия с природни средства

Редица източници твърдят, че зъбният камък може да бъде почистен в домашни условия по естествен път – чрез сода за хляб, портокалови кори, сусамени семена или кислородна вода, но това далеч не е така. Истината е, че в домашни условия ефективно може да бъде почистена зъбната плака с помощта на четка за зъби и правилна техника на четкане, конци и вода за уста. Ако плаката не бъде почистена, дори и само за няколко дни, под действието на слюнката, тя минерализира в зъбен камък, който представлява твърдо отлагане, най-вече по шийките на зъбите. Зъбният камък може да бъде отстранен единствено с помощта на ултразвук или на ръчни скалери в зъболекарския кабинет. Използването на различни домашни средства не просто не би било ефективно, но и би могло да доведе до трайно травмиране на емайла и венеца. Желателно е почистването да става внимателно, под увеличение, за да се гарантира отстраняването му навсякъде, включително под нивото на венеца и на труднодостъпните места. След почистването зъбните повърхности трябва да бъдат добре полирани, което възпрепятства лесното задържане на нова плака.

Почистването на зъбния камък води до по-бързото му натрупване

Често се твърди, че зъбният камък не трябва да се чисти, защото това води до по-бързото му натрупване, а всъщност е точно обратното. Плаката се задържа много по-лесно върху вече формиран зъбен камък, отколкото върху чиста и полирана зъбна повърхност. До по-бързо натрупване на зъбен камък води единствено недоброто почистване на зъбите вкъщи.

Почистването и полирането на зъбите води до увреждане на емайла им

Един широко разпространен мит е, че почистването и полирането на зъбите води до отнемане и нарушаване на емайла, което ги уврежда. Разбира се, това е далеч от истината, тъй като съвременните методи и средствата за почистване на зъбите са специално подбрани, така че да оставят зъбната повърхност не само неувредена, а добре почистена и полирана.

Натрупването на зъбен камък зависи от състава на слюнката

Съществува твърдение, че натрупването на повече зъбен камък е в тясна зависимост от съставът на слюнката. Да, при различните хора съставът на слюнката може да варира до известна степен, но това не би могло да бъде причина за натрупване на повече зъбен камък, ако плаката бъде редовно почиствана с подходящи методи и средства, подбрани внимателно и индивидуално за пациента.

Зъбният камък трябва да бъде отстранен, когато започне да създава дискомфорт

В Дентална клиника Камбов знаем, че времето за натрупване на зъбен камък е строго индивидуално за всеки пациент, но сме убедени, че е по-добре той да бъде почистван редовно, при това преди появата на дискомфорт. Ние съобразяваме честотата на визитите за почистване на зъбен камък с нуждите на пациентите ни, взимайки предвид състоянието му и скоростта на натрупване. При здрави пациенти то трябва да става на всеки 6 месеца, с цел превенция, а при пациентите с пародонтални заболявания доста по-честно.

Почистването на зъбния камък води до травмиране на венците и кървене

Мит е също така твърдението, че от почистването на зъбния камък венците се травмират и започват да кървят. Истината е, че кървенето на венците е признак на възпаление и само отстраняването на причината (плаката и зъбния камък ) би довело до затихването му. Здравите венци не кървят по време на почистване. След процедурата, в първите 2-3 дни, е възможно венците се усещат травмирани и леко да кървят, което не е обезпокоително и не бива да е причина за избягването на четкането на зъбите. При подходяща грижа в първите няколко дни симптомите отшумяват бързо, а венците са здрави и спокойни.

Правилно почистване на зъбен камък

Почистването на зъбен камък протича в рамките от половин до един час. Процедурата по почистване на зъбен камък и полиране на зъбите е безболезнена, в повечето случаи се определя от пациентите като приятна, а при някои от тях дори се наблюдава лек ефект на избелване.

Теми

 • Естетична стоматология

  Всички теми, свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка

 • Консервативно зъболечение

  В тази тема ще обсъждаме и коментираме всичко, свързано с пломбите.

 • Профилактична грижа

  Какво да направим, за да не се налага да търсим спешна помощ и да запазим зъбите си здрави.

 • Имплантология

  Всичко за зъбните импланти - изкуствени заместители на загубени зъби. Защо, как се поставят и колко струва?

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Хирургична стоматология

  Тук ще коментираме теми за извадени зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Протетична стоматология

  Тук ще откриете информция за коронки, мостове и всичко около тях.

 • Ендодонтия

  Всичко за умъртвените зъби, кореновото лечение и ваденето на нерви.

 • Ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти