6 митa за почистването на зъбния камък

д-р Лора Дупчанова

Използването на различни домашни средства за почистването на зъбния камък не просто не e ефективно, но и би могло да доведе до трайно травмиране на емайла и венеца.

Можете да почистите зъбния си камък в домашни условия с природни средства

Редица източници твърдят, че зъбният камък може да бъде почистен в домашни условия по естествен път – чрез сода за хляб, портокалови кори, сусамени семена или кислородна вода, но това далеч не е така. Истината е, че в домашни условия ефективно може да бъде почистена зъбната плака с помощта на четка за зъби и правилна техника на четкане, конци и вода за уста. Ако плаката не бъде почистена, дори и само за няколко дни, под действието на слюнката, тя минерализира в зъбен камък, който представлява твърдо отлагане, най-вече по шийките на зъбите. Зъбният камък може да бъде отстранен единствено с помощта на ултразвук или на ръчни скалери в зъболекарския кабинет. Използването на различни домашни средства не просто не би било ефективно, но и би могло да доведе до трайно травмиране на емайла и венеца. Желателно е почистването да става внимателно, под увеличение, за да се гарантира отстраняването му навсякъде, включително под нивото на венеца и на труднодостъпните места. След почистването зъбните повърхности трябва да бъдат добре полирани, което възпрепятства лесното задържане на нова плака.

Почистването на зъбния камък води до по-бързото му натрупване

Често се твърди, че зъбният камък не трябва да се чисти, защото това води до по-бързото му натрупване, а всъщност е точно обратното. Плаката се задържа много по-лесно върху вече формиран зъбен камък, отколкото върху чиста и полирана зъбна повърхност. До по-бързо натрупване на зъбен камък води единствено недоброто почистване на зъбите вкъщи.

Почистването и полирането на зъбите води до увреждане на емайла им

Един широко разпространен мит е, че почистването и полирането на зъбите води до отнемане и нарушаване на емайла, което ги уврежда. Разбира се, това е далеч от истината, тъй като съвременните методи и средствата за почистване на зъбите са специално подбрани, така че да оставят зъбната повърхност не само неувредена, а добре почистена и полирана.

Натрупването на зъбен камък зависи от състава на слюнката

Съществува твърдение, че натрупването на повече зъбен камък е в тясна зависимост от съставът на слюнката. Да, при различните хора съставът на слюнката може да варира до известна степен, но това не би могло да бъде причина за натрупване на повече зъбен камък, ако плаката бъде редовно почиствана с подходящи методи и средства, подбрани внимателно и индивидуално за пациента.

Зъбният камък трябва да бъде отстранен, когато започне да създава дискомфорт

В Дентална клиника Камбов знаем, че времето за натрупване на зъбен камък е строго индивидуално за всеки пациент, но сме убедени, че е по-добре той да бъде почистван редовно, при това преди появата на дискомфорт. Ние съобразяваме честотата на визитите за почистване на зъбен камък с нуждите на пациентите ни, взимайки предвид състоянието му и скоростта на натрупване. При здрави пациенти то трябва да става на всеки 6 месеца, с цел превенция, а при пациентите с пародонтални заболявания доста по-честно.

Почистването на зъбния камък води до травмиране на венците и кървене

Мит е също така твърдението, че от почистването на зъбния камък венците се травмират и започват да кървят. Истината е, че кървенето на венците е признак на възпаление и само отстраняването на причината (плаката и зъбния камък ) би довело до затихването му. Здравите венци не кървят по време на почистване. След процедурата, в първите 2-3 дни, е възможно венците се усещат травмирани и леко да кървят, което не е обезпокоително и не бива да е причина за избягването на четкането на зъбите. При подходяща грижа в първите няколко дни симптомите отшумяват бързо, а венците са здрави и спокойни.

Правилно почистване на зъбен камък

Почистването на зъбен камък протича в рамките от половин до един час. Процедурата по почистване на зъбен камък и полиране на зъбите е безболезнена, в повечето случаи се определя от пациентите като приятна, а при някои от тях дори се наблюдава лек ефект на избелване.

Теми

 • Пълна промяна

  Всички теми свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка.

 • Ортодонтско лечение

  Всичко за коригирането на захапката и отстраняването на зъбно-челюстните деформации.

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Изваждане на мъдреци

  Най-важната информация за изваждането на зъби и подготовката за предстоящи хирургични намеси.

 • Съветите на вашия зъболекар

  Полезна и интересна информация, както и съвети за здравето на вашите зъби.

Въпроси и отговори

Сертификат за качеството на лечение

В Дентална клиника Камбов издаваме сертификат за качество, гарантиращ всяка една манипулация, която е част от плана ви за лечение за срок от 5 години. Този сертификат гарантира, че ще получите най-доброто и съвременно лечение, с най-добрите материали и най-добрите зъботехници.

Стискане или скърцане на зъби

Стискане или скърцане на зъби

Бруксизъм и бруксомания (стискане или скърцане на зъби) са често срещани и пренебрегвани проблеми. Много хора дори не знаят, че ги имат, но са наясно с някои от симптомите за тях, без да осъзнават от какво се предизвикват. Нека разясним какво се крие зад термините бруксомания и бруксизъм.

стискане скърцане бруксизъм бруксомания зъби

Електрическа или обикновена четка за зъби

Електрическа или обикновена четка за зъби

Най-важното, което трябва да знаете при избора между електрическа и обикновена четка за зъби, е, че между тях няма разлика. Важна е техниката, която ще приложите при миене. За постигането на най-добри резултати в миенето на зъбите винаги може да се обърнете към своя зъболекар. Той ще провери как се справяте и има ли участъци, които пропускате.

електрическа четка за зъби обикновена четка за зъби

Какво представлява рутинното почистване на зъбен камък?

Какво представлява рутинното почистване на зъбен камък?

Рутинното дентално почистване на зъбите и венците е необходимо, за да ги поддържате здрави и красиви. То предпазва срещу възникване на кариес и/или възпаление на венците.

апаратно почистване зъбен камък орална хигиена профилактика

Кои храни водят до разрушаване на зъбите?

Продължителният прием на определени храни и напитки може да наруши емайла и да доведе до зъбна ерозия - разрушаване на зъбите. Именно затова ограничаването на приема им е от изключително голямо значение за запазването на красивата усмивка.

вреда възстановяване храна зъбна ерозия

Почистване на зъбен камък

Почистване на зъбен камък

Почистването на зъбен камък е част от профилактиката и поддържането на здрави зъби. Натрупаното количество издава колко често посещавате своя зъболекар. Но какво представлява всъщност зъбният камък?

пломба липсващ зъб почистване зъбен камък профилактика венци болка лечение

Причини за оцветявания по зъбите

Причини за оцветявания по зъбите

Красивите и искрящо бели зъби говорят за спазването на добра орална хигиена и стриктна грижа. Въпреки това естественият цвят на зъбите е индивидуална характеристика на човека и може да варира от различни нюанси на бялото до жълтеникав цвят. Колкото и да се стараем обаче, има фактори, които могат да повлияят на оцветяванията. В настоящата статия ще разгледаме причинителите, които заслепяват бляскавата ни усмивка.

профилактика петна по зъбите оцветявания по зъбите

Подходящи ли са зъбите ми за избелване?

Подходящи ли са зъбите ми за избелване?

Преди да започнете каквото и да е избелване, е задължително да направите консултация дентален лекар, който да прецени дали вашите зъби са подходящи за тази процедура.

избелване красиви зъби здрави зъби орална хигиена

Лош дъх

Лош дъх

Всеки човек през живота си се е сблъсквал с лош дъх в устата (халитоза). Какво представлява неприятното ухание и кога появата му е основателна причина за притеснения и дава повод за консултация със зъболекар?

лош дъх халитоза зъбен камък

Мерки за работа по време на COVID-19

Мерки за работа по време на COVID-19

След обявяването на извънредното положение във връзка с коронавируса (COVID-19) в България, ние от Дентална клиника Камбов, подходихме отговорно както към вашето, така и към собственото си здраве. Ограничихме приема на планови пациенти, като работим само с пациенти, които имат спешна нужда.

дентално лечение коронавирус стоматолог covid-19

Избелване на зъбите с домашни рецепти

Избелване на зъбите с домашни рецепти

Все повече хора решават да “опитат” различни “трикове” у дома за избелване на зъбите. Има различни средства, за които в обществото се твърди, че могат “безопасно” да направят зъбите ни искрящо бели и красиви, но дали това е така?

избелване на зъби безопасно ефект здрави зъби

Как влияе пушенето на електронни цигари върху здравето на венците?

Как влияе пушенето на електронни цигари върху здравето на венците?

Много пациенти установяват, че венците им започват да кървят скоро след като са преустановили използването на обикновенни цигари и са преминали на електронни. Това съвсем не е безпричинно.

възпалени венци зъбен камък кървене пушене

Цялостна грижа за зъбите

Цялостна грижа за зъбите

Въпреки че отнема само няколко минути на ден, правилната грижа за зъбите е ключова за запазването на тяхното здраве. Посещавайте своя зъболекар редовно и при всяко посещение сверявайте доколко правилно се грижите за зъбите си!

профилактика четка за зъби паста за зъби конец за зъби вода за уста

Зъболекар, страх, болка

Зъболекар, страх, болка

Много хора изпитват ужас от мисълта, че трябва да посетят стоматологичния кабинет, и отлагат срещата си със зъболекар. Какви са оръжията на съвременното зъболечение за справяне със страха и болката? Днес акцентът в лечението е изцяло върху комфорта на пациента на стола.

зъболекар страх болка безболезнено лечение

Дезинфекция и стерилизация

Дезинфекция и стерилизация

За да се грижим за здравето на вашата усмивка, отделяме време и влагаме внимание и прецизност в детайли, които остават скрити от вас, а именно дезинфекция и стерилизация на инструментариума и работните кабинети.

дезинфекция стерилизация зъболекарски инструменти хигиена

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Радост Координатор пациенти

Ноел Координатор пациенти

Силви Координатор пациенти

Алис Координатор пациенти

Емилияна Дентален асистент

Божидар Дентален асистент

Д-р Стоян Казаков Хирург

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мерилин Бориславова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Божидар Настанлиев Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Стелиана Василева Зъболекар

Белис Зъболекар

Яник Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Габи Дентален асистент

Ани Дентален асистент

Георги Дентален асистент