Електрическа или обикновена четка за зъби

д-р Светлана Стоянова

Най-голямо значение за правилното почистване на зъбите има техниката, която използвате, а не видът на четката за зъби - и с обикновена, и с електрическа четка можете да почистите отлично всички повърхности на зъбите.

Най-важното, което трябва да знаете при избора между електрическа и обикновена четка за зъби, е, че между тях няма разлика. Важна е техниката, която ще приложите при миене. За постигането на най-добри резултати в миенето на зъбите винаги може да се обърнете към своя зъболекар. Той ще провери как се справяте и има ли участъци, които пропускате.

Важна е техниката, която ще приложите при миене

Един и същи резултат можете да постигнете и с електрическата, и с обикновената четка за зъби. Защо обаче много зъболекари препоръчват електрическата четка за зъби? При обикновената четка за зъби ключов фактор е техниката на четкане, докато електрическата четка върши голяма част от работата вместо вас.

Техника за използване на обикновена четка за зъби

 • Не е толкова важно колко пъти на ден миете зъбите си, ако не е по правилния начин.
 • Хоризонталните движения напред-назад са най-малко ефективни и в много случаи водят до изтриване на зъбите в шийките, особено, ако се използва по-твърда четка, с по-голям натиск.
 • Целта на миенето е да почистите всички повърхности на зъбите. Не пропускайте вътрешната страна на зъбите, както и зад мъдреците.

Правилно е да държите четката с наклон от 45 градуса към основата на зъбите и да използвате основно кръгови и изчеткващи движения. Държейки четката под този ъгъл, вие може да почистите джобчето, което се образува между зъба и венеца, а с изчеткващите движения от венеца към зъба може да почиствате триъгълните пространства, които се образуват между зъбите, така наречените амбразури.

Техника за използване на електрическа четка за зъби

Електрическата четка за зъби, от друга страна, работи по съвсем различен начин. Нейните косъмчета вибрират с много висока скорост посредством електрически импулси. Допирайки се до зъбите, бързите вибрации на косъмчетата отстраняват налепите по зъбите. Едновременно с това, те завихрят пастата за зъби и по този начин подсилват почистващия ефект. Самата работа с електрическата четка за зъби е доста по-лесна. С нея не е необходимо да четкате зъбите. Поставяте главата на четката под ъгъл от 45 градуса към основата на зъба и я пускате, а тя почиства всички повърхности, до които се докосва. Движите я бавно и равномерно, като поддържате непрестанен контакт със зъбите. Освен от външната страна, не забравяйте да минете и по всички останали повърхности на зъбите.

И двата вида четки трябва да се сменят на всеки 3-4 месеца или когато косъмчетата на главата се закривят, като при електрическата четка се сменя само главата на четката. Препоръчително е, когато посещавате своя зъболекар за контролен преглед, да се консултирате и за това как се справяте с устната си хигиена и дали не се налагат промени в техниката на миене на зъбите ви.

За цялостна грижа, освен с четка за зъби, трябва да се запознаете и с използването на конец за зъби, да знаете кога ви е необходима интердентална четка и колко често трябва да използвате вода за уста. Зъболекарите в дентална клиника Камбов с радост ще ви обяснят. Попитайте своя зъболекар при следващото си посещение.

Използването на електрическа или обикновена четка за зъби не е достатъчно, за да почистите напълно всички повърхности на зъбите. Не забравяйте, важна е техниката на миене, която прилагате! Съгласувайте я със зъболекаря си, за да се грижите максимално добре за своите зъби!

Теми

 • Пълна промяна

  Всички теми свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка.

 • Ортодонтско лечение

  Всичко за коригирането на захапката и отстраняването на зъбно-челюстните деформации.

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Изваждане на мъдреци

  Най-важната информация за изваждането на зъби и подготовката за предстоящи хирургични намеси.

 • Съветите на вашия зъболекар

  Полезна и интересна информация, както и съвети за здравето на вашите зъби.

Сертификат за качеството на лечение

В Дентална клиника Камбов издаваме сертификат за качество, гарантиращ всяка една манипулация, която е част от плана ви за лечение за срок от 5 години. Този сертификат гарантира, че ще получите най-доброто и съвременно лечение, с най-добрите материали и най-добрите зъботехници.

Кои храни водят до разрушаване на зъбите?

Продължителният прием на определени храни и напитки може да наруши емайла и да доведе до зъбна ерозия - разрушаване на зъбите. Именно затова ограничаването на приема им е от изключително голямо значение за запазването на красивата усмивка.

вреда възстановяване храна зъбна ерозия

Какво представлява рутинното почистване на зъбен камък?

Какво представлява рутинното почистване на зъбен камък?

Рутинното дентално почистване на зъбите и венците е необходимо, за да ги поддържате здрави и красиви. То предпазва срещу възникване на кариес и/или възпаление на венците.

апаратно почистване зъбен камък орална хигиена профилактика

Подходящи ли са зъбите ми за избелване?

Подходящи ли са зъбите ми за избелване?

Преди да започнете каквото и да е избелване, е задължително да направите консултация дентален лекар, който да прецени дали вашите зъби са подходящи за тази процедура.

избелване красиви зъби здрави зъби орална хигиена

Стискане или скърцане на зъби

Стискане или скърцане на зъби

Бруксизъм и бруксомания (стискане или скърцане на зъби) са често срещани и пренебрегвани проблеми. Много хора дори не знаят, че ги имат, но са наясно с някои от симптомите за тях, без да осъзнават от какво се предизвикват. Нека разясним какво се крие зад термините бруксомания и бруксизъм.

стискане скърцане бруксизъм бруксомания зъби

Причини за оцветявания по зъбите

Причини за оцветявания по зъбите

Красивите и искрящо бели зъби говорят за спазването на добра орална хигиена и стриктна грижа. Въпреки това естественият цвят на зъбите е индивидуална характеристика на човека и може да варира от различни нюанси на бялото до жълтеникав цвят. Колкото и да се стараем обаче, има фактори, които могат да повлияят на оцветяванията. В настоящата статия ще разгледаме причинителите, които заслепяват бляскавата ни усмивка.

профилактика петна по зъбите оцветявания по зъбите

Почистване на зъбен камък

Почистване на зъбен камък

Почистването на зъбен камък е част от профилактиката и поддържането на здрави зъби. Натрупаното количество издава колко често посещавате своя зъболекар. Но какво представлява всъщност зъбният камък?

пломба липсващ зъб почистване зъбен камък профилактика венци болка лечение

Мерки за работа по време на COVID-19

Мерки за работа по време на COVID-19

След обявяването на извънредното положение във връзка с коронавируса (COVID-19) в България, ние от Дентална клиника Камбов, подходихме отговорно както към вашето, така и към собственото си здраве. Ограничихме приема на планови пациенти, като работим само с пациенти, които имат спешна нужда.

дентално лечение коронавирус стоматолог covid-19

Лош дъх

Лош дъх

Всеки човек през живота си се е сблъсквал с лош дъх в устата (халитоза). Какво представлява неприятното ухание и кога появата му е основателна причина за притеснения и дава повод за консултация със зъболекар?

лош дъх халитоза зъбен камък

Как влияе пушенето на електронни цигари върху здравето на венците?

Как влияе пушенето на електронни цигари върху здравето на венците?

Много пациенти установяват, че венците им започват да кървят скоро след като са преустановили използването на обикновенни цигари и са преминали на електронни. Това съвсем не е безпричинно.

възпалени венци зъбен камък кървене пушене

Избелване на зъбите с домашни рецепти

Избелване на зъбите с домашни рецепти

Все повече хора решават да “опитат” различни “трикове” у дома за избелване на зъбите. Има различни средства, за които в обществото се твърди, че могат “безопасно” да направят зъбите ни искрящо бели и красиви, но дали това е така?

избелване на зъби безопасно ефект здрави зъби

Зъболекар, страх, болка

Зъболекар, страх, болка

Много хора изпитват ужас от мисълта, че трябва да посетят стоматологичния кабинет, и отлагат срещата си със зъболекар. Какви са оръжията на съвременното зъболечение за справяне със страха и болката? Днес акцентът в лечението е изцяло върху комфорта на пациента на стола.

зъболекар страх болка безболезнено лечение

Дезинфекция и стерилизация

Дезинфекция и стерилизация

За да се грижим за здравето на вашата усмивка, отделяме време и влагаме внимание и прецизност в детайли, които остават скрити от вас, а именно дезинфекция и стерилизация на инструментариума и работните кабинети.

дезинфекция стерилизация зъболекарски инструменти хигиена

6 митa за почистването на зъбния камък

6 митa за почистването на зъбния камък

Сигурни сме, че тези митове за почистването на зъбен камък са Ви познати, а някои от тях е възможно и да Ви звучат логично. В тази статия ще отговорим на 6-те най-често срещaни мита в нашата практика.

почистване орална хигиена зъбен камък

Цялостна грижа за зъбите

Цялостна грижа за зъбите

Въпреки че отнема само няколко минути на ден, правилната грижа за зъбите е ключова за запазването на тяхното здраве. Посещавайте своя зъболекар редовно и при всяко посещение сверявайте доколко правилно се грижите за зъбите си!

профилактика четка за зъби паста за зъби конец за зъби вода за уста

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Радост Координатор пациенти

Ноел Координатор пациенти

Силви Координатор пациенти

Алис Координатор пациенти

Емилияна Дентален асистент

Божидар Дентален асистент

Д-р Стоян Казаков Хирург

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мерилин Бориславова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Божидар Настанлиев Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Стелиана Василева Зъболекар

Белис Зъболекар

Яник Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Габи Дентален асистент

Ани Дентален асистент

Георги Дентален асистент