Електрическа или обикновена четка за зъби

д-р Светлана Стоянова

Най-голямо значение за правилното почистване на зъбите има техниката, която използвате, а не видът на четката за зъби - и с обикновена, и с електрическа четка можете да почистите отлично всички повърхности на зъбите.

Най-важното, което трябва да знаете при избора между електрическа и обикновена четка за зъби, е, че между тях няма разлика. Важна е техниката, която ще приложите при миене. За постигането на най-добри резултати в миенето на зъбите винаги може да се обърнете към своя зъболекар. Той ще провери как се справяте и има ли участъци, които пропускате.

Важна е техниката, която ще приложите при миене

Един и същи резултат можете да постигнете и с електрическата, и с обикновената четка за зъби. Защо обаче много зъболекари препоръчват електрическата четка за зъби? При обикновената четка за зъби ключов фактор е техниката на четкане, докато електрическата четка върши голяма част от работата вместо вас.

Техника за използване на обикновена четка за зъби

 • Не е толкова важно колко пъти на ден миете зъбите си, ако не е по правилния начин.
 • Хоризонталните движения напред-назад са най-малко ефективни и в много случаи водят до изтриване на зъбите в шийките, особено, ако се използва по-твърда четка, с по-голям натиск.
 • Целта на миенето е да почистите всички повърхности на зъбите. Не пропускайте вътрешната страна на зъбите, както и зад мъдреците.

Правилно е да държите четката с наклон от 45 градуса към основата на зъбите и да използвате основно кръгови и изчеткващи движения. Държейки четката под този ъгъл, вие може да почистите джобчето, което се образува между зъба и венеца, а с изчеткващите движения от венеца към зъба може да почиствате триъгълните пространства, които се образуват между зъбите, така наречените амбразури.

Техника за използване на електрическа четка за зъби

Електрическата четка за зъби, от друга страна, работи по съвсем различен начин. Нейните косъмчета вибрират с много висока скорост посредством електрически импулси. Допирайки се до зъбите, бързите вибрации на косъмчетата отстраняват налепите по зъбите. Едновременно с това, те завихрят пастата за зъби и по този начин подсилват почистващия ефект. Самата работа с електрическата четка за зъби е доста по-лесна. С нея не е необходимо да четкате зъбите. Поставяте главата на четката под ъгъл от 45 градуса към основата на зъба и я пускате, а тя почиства всички повърхности, до които се докосва. Движите я бавно и равномерно, като поддържате непрестанен контакт със зъбите. Освен от външната страна, не забравяйте да минете и по всички останали повърхности на зъбите.

И двата вида четки трябва да се сменят на всеки 3-4 месеца или когато косъмчетата на главата се закривят, като при електрическата четка се сменя само главата на четката. Препоръчително е, когато посещавате своя зъболекар за контролен преглед, да се консултирате и за това как се справяте с устната си хигиена и дали не се налагат промени в техниката на миене на зъбите ви.

За цялостна грижа, освен с четка за зъби, трябва да се запознаете и с използването на конец за зъби, да знаете кога ви е необходима интердентална четка и колко често трябва да използвате вода за уста. Зъболекарите в дентална клиника Камбов с радост ще ви обяснят. Попитайте своя зъболекар при следващото си посещение.

Използването на електрическа или обикновена четка за зъби не е достатъчно, за да почистите напълно всички повърхности на зъбите. Не забравяйте, важна е техниката на миене, която прилагате! Съгласувайте я със зъболекаря си, за да се грижите максимално добре за своите зъби!

Теми

 • Естетична стоматология

  Всички теми, свързани с това как да се сдобием с по-красива усмивка

 • Консервативно зъболечение

  В тази тема ще обсъждаме и коментираме всичко, свързано с пломбите.

 • Профилактична грижа

  Какво да направим, за да не се налага да търсим спешна помощ и да запазим зъбите си здрави.

 • Имплантология

  Всичко за зъбните импланти - изкуствени заместители на загубени зъби. Защо, как се поставят и колко струва?

 • Пародонтология

  Как да надвием пародонтозата? Какво да правим, когато имаме проблеми с венците?

 • Хирургична стоматология

  Тук ще коментираме теми за извадени зъби или предстоящи хирургични намеси.

 • Протетична стоматология

  Тук ще откриете информция за коронки, мостове и всичко около тях.

 • Ендодонтия

  Всичко за умъртвените зъби, кореновото лечение и ваденето на нерви.

 • Ортодонтия

  Всичко за коригиране на несъвършенствата, които се дължат на неправилно подреждане на зъбите.

Дентална грижа +

 • Редовна грижа за зъбите и венците
 • Периодичен профилактичен преглед
 • Почистване на зъбен камък
 • 2 посещения годишно за 5 години
Цена 600 лвВиж повече

Създадохме пакета "Дентална грижа +" специално за всеки, който знае колко е важна редовната грижа за зъбите и венците. С пакета "Дентална Грижа +" не е необходимо да помните кога последно сте били на зъболекар, ние поемаме ангажимента да ви уведомим за всяко посещение и да се погрижим всичко да е наред със здравето на вашата усмивка.

Пакетът е предназначен за пациенти, които държат на редовната грижа за зъбите и венците и искат да я планират дългосрочно. С този пакет вие получавате 5 години сигурна грижа за своите венци и зъби на много изгодна цена. Цената на пакета се заплаща накуп. Пакетът се използва индивидуално. Включва преглед и почистване на зъбен камък 2 пъти годишно за следващите 5 години, като клиниката определя месеците през съответната година, в рамките на които можете да изберете удобен за вас час за посещение. Пакетът е подходящ за профилактика след приключило лечение на пародонтит, но не и за основна терапия на проблема.

Търсите професионален отговор

Ако имате въпроси относно здравето на своите зъби или искате да си запазите час, ще се радваме да ви отговорим.

Кой ще Ви лекува?

team

Меги Координатор пациенти

Васи Дентален асистент

Сузи Дентален асистент

Д-р Никола Карапетров Зъболекар

Д-р Лора Дупчанова Зъболекар

Д-р Младен Камбов Зъболекар

Д-р Светлана Стоянова Зъболекар

Д-р Мартин Иванов Зъболекар

Д-р Стелиана Ташкова Зъболекар

Мери Дентален асистент

Йоанна Дентален асистент

Люба Координатор пациенти

Радост Координатор пациенти